#289 Sijtske Deinum over het verlies van haar 4,5 maand oude ongeboren tweeling (Insta Live)

In podcast 289 spreek ik live op Instagram met Sijtske Deinum. Ze is moeder van 4 kinderen en heeft een eigen bedrijf waarbij ze het innerlijk vuur in mensen aanwakkert. Ze maakte haar eigen carrière switch nadat ze haar ongeboren tweeling na 4,5 maand zwangerschap verliest.

Sijtske: “Ik help in mijn bedrijf mensen bij het vinden van hun innerlijke vuur” 

Iedereen heeft een verhaal

Sijtske laat zich inspireren door verhalen. In haar werk zijn verhalen de basis van wat zij doet. Ze is ervan overtuigd dat iedereen een verhaal heeft en dat is wat zij en Lotte met elkaar gemeen hebben.


Lotte: “Achter ieder gezicht schuilt een inspiratie en dat is precies waar ‘What’s your story’ voor staat en waarom het bestaat.”


Sijtske wakkert het innerlijke vuur van mensen aan door de vragen te stellen: “Wie ben je? Wat drijft je? Wat wil je? Wat wil je gaan doen in je werk? In welke vorm ga je dat gieten?” Vaak gaat er een gebeurtenis aan vooraf waarbij men een beslissing heeft moeten nemen of er is iets ingrijpends gebeurd. En dan komen de vragen: “Wat nu? Wil ik dat nog wel?” De vraagstukken die ze krijgt zijn zeer divers en ook de beroepsgroepen waar mee ze te maken krijgt lopen uiteen. 

Sijtske: “Het is het mooiste wat je kunt doen als je met iemand in iemands verhaal duikt.” 

Het verlies van haar ongeboren tweeling

Sijtske wordt in 2013 voor het eerst moeder. Vrij snel daarna is ze opnieuw zwanger. Het was een bijzonder moment bij de echo toen ze voor het eerst haar tweeling te zien kreeg. Ze had een moeilijke zwangerschap waarbij ze heel ziek werd. Ze werd doorgestuurd naar het Universitair Medisch Centrum Groningen en daar werd al snel duidelijk dat 1 van de baby’s een open buikje had. Het blijkt ook dat de tweeling het twin to twin transfusion syndroom heeft waarbij de baby’s een gedeelde bloedsomloop hebben. De dag voor Kerst als ze 4,5 maand zwanger is, krijgt bij de controle echo te horen dat haar baby’s niet meer in leven zijn. 

Sijtske  “En dan staat er een beeld stil”

Sijtske vertelt dat het toen heel stil was in de kamer. Het was haar ergste Kerst ooit. Ze had twee dode kindjes in haar buik waarvan ze nog moest bevallen. Uiteindelijk beviel ze in de week tussen Kerst en Oud en Nieuw. De bevalling duurde 3 dagen omdat ze moeite had met loslaten. Op de laatste dag zette ze haar handen op haar buik en zei: “Nou jongens, kom maar.” En toen kwamen ze. Ze zijn gecremeerd en zijn altijd aanwezig in een mooie urn. 

Sijtske: “Je pakt de draad weer op, maar het leven is niet meer hetzelfde wetende dat het gewoon zomaar over kan zijn. Het leven is te kort om dingen te doen waar je niet meer blij van wordt.” 

Sijtske was in die tijd daarna haar werk ontgroeid, ging nadenken en stelde zichzelf de vragen: “Wat wil ik, wie ben ik dan nog en wat wil dan echt?” Ze gooide het roer om en begon haar eigen bedrijf. Eerst naast haar werk in loondienst en sinds vorig jaar is ze volledig voor zichzelf gegaan.  Ze weet dat ze nooit deze persoon was geweest als het niet was gebeurd. Waarschijnlijk was ze gewoon doorgegaan met wat ze deed. Ze heeft nu geleerd om te doen waar je blij van wordt, ook al is het spannend en niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om trouw te blijven aan wie je echt bent.

Sijtske: “Ik ben zo dankbaar voor wat die twee jongens ons hebben gebracht en vooral ook mij hebben gebracht.”

Er is veel stil verdriet

Sijtske heeft 4 kinderen, want na de tweeling heeft ze nog een kind gekregen. Ze zegt dit bewust want haar tweeling maakt nog steeds deel uit van het gezin. Haar moeder brengt elk jaar op de dag dat ze geboren zouden worden twee cadeaus voor ze mee. Gelukkig zijn ze goed begeleid door het streekziekenhuis waarnaar ze werden doorverwezen nadat ze het slechte nieuws over de tweelang te horen kregen.

Sijtske: “Raak elkaar niet kwijt in deze tijd en heb aandacht voor elkaar.”

Dit was het advies die de gynaecoloog van het streekziekenhuis aan Sijtske en haar partner gaf. Allebei beleefden ze deze periode op een andere manier, maar ze bleven met elkaar in gesprek en met elkaar verbonden. Ze waren er ook heel open over in hun omgeving. Ze krijgt soms van anderen te horen dat ze het ook hebben meegemaakt, maar dat zij er niet over spraken.

Sijtske: “Er is veel stil verdriet wat mensen niet weten en het zou goed zijn als dat veel opener was.” 

Een eigen bedrijf geeft vrijheid

Sijtske startte haar eigen bedrijf naast haar baan en dat was goed, maar in 2020 kwam corona en toen wist ze dat dit haar laatste jaar in loondienst was. Het was wel spannend, maar het gaf veel vrijheid en nu vindt ze het een voorrecht dat ze haar kinderen elke dag naar school kan brengen. 

Sijtske: “Je eigen creativiteit kan je zo uiten in een eigen bedrijf en dat vind ik ook magisch.”

Ze heeft een blog ‘Het vuur van’ waarin mensen vertellen over hun vuur en ze heeft een podcast waarin mensen hun verhaal delen en anderen daarmee inspireren. Haar wens is om 2 keer per jaar een magazine uit te brengen en er ligt een kaartendeck klaar. 

Lotte: “Je dromen kan je nu realiseren als ondernemer. Hoe tof is dat!” 

Sijtske kan dit beamen en geeft aan dat je hier niet bent om stil te zitten en weg te kwijnen.  

Sjitske: “Ik kan me dus ook niet voorstellen dat mensen het maar prima vinden ergens terwijl je daar niet lekker zit, terwijl jouw vuur langzaam dooft of jij jezelf een beetje uitdooft.”

Wil je het hele verhaal van Sijtske Deinum horen? Hoe het verlies van haar tweeling na 4,5 maanden zwangerschap leidde tot een nieuw begin? Hoe ze het roer omgooide, een eigen bedrijf startte en nu andere mensen helpt hun vuur te vinden? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren!

Handige linkjes:

Sijtske Deinum

Podcast Sijtske Deinum

Blog Sijtske Deinum

Linkjes podcast Spotify en SoundCloud podcast 289: