In podcast 281 spreek ik met Manon Boumans. Van oorsprong is ze loopbaanadviseur, maar na de zelfdoding van haar beste vriendin heeft ze zich ontwikkeld tot rouw en verliescoach. Het verwerken van de dood van haar vriendin was extra moeilijk vanwege het feit dat Manon de schuld kreeg. Het boek ‘het sprookje van de dood’ heeft haar enorm geholpen.
“Het boek ‘het sprookje van de dood is een echt ieniemienie boekje. Je leest het in 1 uur uit, maar het heeft mijn kijk op het leven wel erg veranderd.”
Overlijden beste vriendin: Vera is dood
In december 2016 krijgt Manon een appje van de man van haar vriendin Vera met de melding: slecht nieuws, Vera is dood. Haar eerste reactie is keihard schreeuwen, daarna probeert ze de man van haar vriendin te bellen. Die geeft aan dat er sprake was van een medicatiefout en dat Vera in het ziekenhuis is overleden.
“Binnen een half uur stortte mijn wereld in.”
Manon zat met veel vragen, maar kreeg geen antwoorden. Ze probeerde gezamenlijke vriendinnen te bellen om meer informatie te krijgen, maar die reageerden kortaf en verwezen haar weer door naar de echtgenoot. Ze kreeg geen mogelijkheid om afscheid te nemen en kreeg verder niets te horen. Manon kreeg alleen een overlijdensbericht met een uitnodiging voor de koffietafel. Ze heeft de man van haar vriendin nog een keer gesproken en toen kwam ze erachter dat haar vriendin een week van te voren in het ziekenhuis was opgenomen en daar in coma heeft gelegen en later hersendood is verklaard. Tijdens het afscheidsceremonie in de kerk is het druk. Manons vriendin was nog maar 37 jaar oud en was geliefd bij familie, vrienden en collega’s. Allerlei vriendinnen werden naar voren geroepen om iets over Vera te zeggen.
“Het was alsof iemand met een dolk recht in mijn hart stak.”
Manon zat vol met vragen vanwege het feit dat ze nergens bij werd betrokken en volledig genegeerd werd. Ze voelde dat er iets rondom haar speelde. Toen zij bij de koffietafel binnenkwam, keek iedereen naar haar en werd het stil. Daarna begon het geroezemoes en liep iedereen bij haar vandaan.
Professionele hulp bij rouw & verlies
3 maanden voor haar overlijden had Manon haar vriendin meegenomen op een verrassingslunch omdat ze zag dat ze niet lekker in haar vel zat. Vera vroeg haar om professionele hulp omdat ze voelde dat alleen Manon haar zou kunnen helpen. Ze wilde haar vriendin met alle liefde helpen, maar besefte ook dat dit een enorme opgave zou zijn. “Je vraagt echt een hele heftige vraag qua begeleiding. Ik doe dat met liefde, maar ik verwacht daar ook iets in van jou.” Ze deed haar een financieel voorstel en daar werd in eerste instantie niet op gereageerd. Haar vriendin en haar man waren boos vanwege feit dat ze om een vergoeding vroeg. Manon stelde de offerte bij naar beneden omdat het een vriendin betrof. Hierna was er geen contact meer tot het bewuste appje.
Het sprookje van de dood
3 maanden na het overlijden van haar vriendin ging ze bij de peetoom bij haar vriendin op bezoek. Van hem kreeg ze te horen dat haar vriendin zelf uit het leven is gestapt. Manon voelde zich heel schuldig. Nu vielen alle puzzelstukjes en ze kwam tot de conclusie: “Vanwege mij is ze uit het leven gestapt.”
Dit kwam hard binnen. Hierna volgde de zwartste periode in haar leven. Een paar dagen na het overlijden van haar vriendin kreeg Manon van een andere vriendin de tip om het boek ‘Het sprookje van de dood’ te kopen. Ze las het boek midden in de nacht uit.
“Ik voel dat het een uitnodiging is naar mij om te kijken naar wie ik echt ben en durf ik nu ook te blijven staan in de waarheid en de intentie waarmee ik alles gedaan heb voor haar.”
Het boek werd een soort bijbel met een boodschap dat bestaat uit twee delen, namelijk hemel en aarde. De hemel is thuis en we zijn op aarde om iets te leren in je persoonlijke ontwikkeling. Als het doel bereikt is ga je terug naar de hemel.
“Alles dat in het leven op je pad komt, komt met een reden en heeft een onderliggende boodschap voor jou.”
Sinds het lezen van het boek is Manon zich ervan bewust dat er een onderliggende boodschap ligt in alles en kan zij lichter naar de situatie kijken. Ze wist dat ze iets te doen had, niet voor een ander, maar voor haarzelf. Via een medium kreeg Manon uiteindelijk het antwoord van Vera te horen: “Als ik geweten had dat mijn verhaal zo een impact heeft gehad op Manon zou ik het nooit zo gedaan hebben.” De situatie rondom haar vriendin heeft geleid tot dat ze nu staat voor wie ze is. In haar logo heeft Manon een veertje verwerkt omdat Vera aan de basis staat van wat zij nu doet. Tijdens een rouw retraite kwam het schuldgevoel in alle hevigheid naar boven. Een coach zei tegen haar:
“Je mag je schuldig voelen, maar je bent niet schuldig.”
Deze uitspraak was voor haar een eyeopener. Tegenwoordig kampen veel jongeren met suïcidale gedachten. Momenten van impact krijgen vaak geen aandacht en dat gaat wroeten in je lijf. Manon wil mensen daarin begeleiden.
“Mijn missie is mensen bewust maken van hoe je naar het leven mag kijken door anders te gaan kijken naar alles wat je gebeurt.”
Wil je het hele verhaal van Manon Bouwmans horen? Hoe zij werd geconfronteerd met de dood van haar beste vriendin en vervolgens de schuld kreeg van haar zelfdoding? Hoe ze op zoek ging naar antwoorden en nu anderen helpt bij rouwverwerking? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.
Handige linkjes
Linkjes Spotify & Soundcloud aflevering 281