In podcast 288 heb ik een gesprek met Nanette Gerritsen over persoonlijke groei en luisteren naar je lijf. Nadat ze tot de ontdekking kwam dat ze niet gelukkig was en daar verandering in wilde brengen, ging zij een persoonlijk ontwikkelingstraject in. Ze volgde diverse trainingen bij dokter Juriaan en is nu zijn vaste assistent.
“Je lijf is slimmer dan je hoofd.”
Van klacht naar kans
Nanette komt uit een niet zo leuk gezin. Omdat ze niet beter wist, dacht ze dat de onveilige omstandigheden waarin ze opgroeide, normaal waren. 15 jaar geleden werd zij geconfronteerd met het feit dat ze jeugdtrauma’s had opgelopen omdat haar oudste dochter die toen een jaar of 6 was slaapproblemen had. Haar eerste reactie richting haar dochter was: “Ga maar slapen, we gaan geen ruzie maken.” Haar dochter kijk haar vreemd aan en zelf kwam ze tot het besef dat dit verwijs naar haar eigen jeugd. Op dat moment ging ze het traject in van persoonlijke ontwikkeling. Het eerste traject dat ze startte was heel confronterend. Ze kreeg een stapel boeken die ze moest tillen met de mededeling:
“Dit is de last die je altijd gedragen hebt van je ouders.”
De therapeute nodigde Nanette uit om deze last terug te geven en ze blokkeerde helemaal. Ze ging naar huis, stopte het traject en ging door. En dat is wat ze haar hele leven deed. Gewoon doorgaan als een wandelend hoofd. Dit heeft haar veel gebracht, maar ook ver van zichzelf verwijderd. Haar lijf heeft haar hele leven signalen gegeven. Ze ging met haar klachten naar onder anderen de fysio, manueel therapeut en shiatsu. Dit hielp allemaal tijdelijk, maar naar verloop van tijd kwamen de klachten weer terug. Ze was verstijfd, stond letterlijk altijd aan, was de hele tijd gespannen en alert en dat put uit. Totdat ze in aanraking kwam met het boek van dokter Juriaan ‘van klacht naar kans’.
“Eigenlijk ben ik veel meer in contact gekomen met mijn lijf en kan ik daar nu naar luisteren.”
Nanette ging steeds meer dingen vanuit haar lichaam doen in plaats van vanuit haar hoofd. Voorheen leefde ze vanuit doing is existing. Dat betekent dat je alleen maar aan het doen bent en als je dat wegstreept, besta je niet. Van daaruit komt being is existing en vervolgens being is exepting. Met andere woorden wat heb je te accepteren?
Contact maken met je lijf
Nanette ging in deze periode ook het proces in van terug gaan naar haar jeugd. Ze kwam erachter dat haar jeugd super onveilig was waardoor ze altijd alert moest zijn en bang was om wakker te worden van de ruzies en daardoor de hele nacht wakker probeerde te blijven. En daar was weer het haakje naar haar dochter.
“Ik kwam tot de conclusie dat ik een ok leven had gehad, maar eigenlijk heel vlak had geleefd.”
Nanette deed het 3-daagse transformatietraject bij dokter Juriaan en ontdekte dat er een woord was voor mensen die heel vlak leven, deze worden zombies genoemd en wilde absoluut niet zo leven. Ze maakte contact met alle pijn en ellende die ze jarenlang voor normaal aangenomen had en letterlijk overheen was gestapt.
“Ik heb met terugwerkende kracht misschien wel gerouwd over wat er nooit geweest is.”
Nanette ervaarde dat als je met je lijf contact maakt met de pure emotie. Deze voelt en aankijkt, het daarna vrij snel weer zakt. Het vergt discipline om contact met je lijf te houden zonder dat je hoofd ermee vandoor gaat. Ze werkte met familieopstellingen. Dit hielp haar met andere ogen naar haar ouders te kijken. Voorheen vond ze haar ouders heel stom en schaamde ze zich zelfs voor hen. Nu begrijpt ze waar hun gedrag vandaan komt en is ze dankbaar.
Een veel voorkomende probleem tegenwoordig is het feit dat men alles heeft, maar toch niet gelukkig is. Men is vooral bezig met de buitenkant in plaats van de binnenkant. Nanette had bij haar opleiding stress en burn-out coach een cliënt die dood ongelukkig was, ondanks het feit dat ze een fantastische baan had. De cliënt koos er na het gesprek met Nanette voor om haar baan op te zeggen en weer te gaan reizen. Het bleek dat ze genoeg reserves had opgebouwd om haar droom waar te maken.
“Men zit vaak gevangen in hun gedachten, dat ze het idee hebben dat ze ergens aan vast zitten.”
Wie is dokter Juriaan?
Dokter Juriaan was oorspronkelijk huisarts. In zijn praktijk liep hij er tegenaan dat de klachten waarmee zijn patiënten kwamen vaak niet met een pilletje verholpen konden worden terwijl het systeem er wel op is ingericht. Er was nooit ruime om kijken naar de mens achter de klacht en daar aandacht aan te besteden.
“Heel vaak zijn de klachten symptomen van iets heel anders.”
Dokter Juriaan kwam zelf in een donker gat en kwam daar via het niet-reguliere circuit weer uit. Langzaam veranderde hij zijn praktijk naar een meer holistische aanpak. Toen dat niet meer paste, verkocht hij zijn praktijk en ging zich richten op coaching. Hij is huisarts en dat is waardevol, want hij kan kijken of er niet echt iets medisch aan de hand is. Nanette ging 2,5 jaar geleden het 3-daagse traject in bij dokterJuriaan en dat was een mooie en heftige reis. Daarna deed ze het vervolgtraject met het idee van: “Ik heb geen idee, maar ik moet daarbij zijn!” Ze kreeg de kans om te assisteren bij een 3-daagse waardoor ze het traject nog een keer doorliep, maar dan vanaf de zijlijn. Vorig jaar werd Nanette door dr. Juriaan benaderd om mee te gaan als assistent bij een traject in Spanje. In de loop der tijd ontstond een fijne samenwerking en inmiddels is Nanette de vaste assistente tijdens de trainingen van dr. Juriaan. Vorige week was ze in Spanje voor een training en het was magisch om hoe de deelnemers transformeren.
“Ik word echt gelukkig van op deze manier een bijdrage daaraan te mogen leveren.”
Nanette is nu de mogelijkheden aan het onderzoeken om voor zichzelf te starten. Ze organiseert samen met een vriendin een ‘Now it’s me-time weekend’ in december.
Wil je het hele verhaal van Nanette Gerritsen horen? Hoe ze tot de ontdekking kwam dat ze niet gelukkig was en meer moest luisteren naar haar lijf in plaats van haar hoofd? Hoe ze trainingen volgde bij dokter Juriaan en vervolgens ging assisteren bij zijn trainingen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.
Handige linkjes:
Linkjes Spotify en SoundCloud podcast 288: