In deze podcast spreek ik met Wiesje van der Toorn. Zij was vijf jaar lang wensmama. Ze vertelt haar emotionele verhaal over het proces waar ze doorheen is gegaan vol hoop en teleurstellingen. Maar ze gaf de hoop niet op en na een intensief en emotioneel zwaar fertiliteitstraject van vijf jaar is ze nu eindelijk zwanger.
Jong wensmama
Wiesje vertelt dat ze al vroeg wist dat ze op jonge leeftijd moederwilde worden. Op 24-jarige leeftijd was ze net afgestudeerd, had een vaste relatie en was klaar voor moederschap.
"De dag van mijn verdediging nam ik mijn laatste pil."
Maar een zwangerschap bleef uit en gezien haar leeftijd werd haar aangeraden om vooral te blijven proberen. Het duurde uiteindelijk tweejaar voordat ze werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Twee jaar lang proberen zonder resultaat en zonder hulp had effect op haar psychische gezondheid. Gelukkig was haar vriend er om Wiesje op te vangen en te kalmeren als ze er weer doorheen zat.
Start medische molen
In mei 2019 heeft Wiesje haar eerste afspraak in het ziekenhuis en is de start van de medische molen. Eerst moet er een vragenlijst ingevuld worden, dan volgt de zaad controle, bloedonderzoeken en de echo's. In oktober waren alle onderzoeken klaar.
"Je hebt 50% kans, ga het nog maar een half jaar proberen."
Wiesje was het hier niet mee eens. Ze was inmiddels 2,5 verder zonder resultaat en ondanks haar jonge leeftijd zat ze er doorheen. Door zich uit te spreken, heeft ze het traject weten te versnellen en werd het gestart in januari 2021.
"Ga op je strepen staan en zorg ervoor dat je krijgt wat je wilt."
Start IUI traject
Het IUI traject (Intra Uteriene Inseminatie) werd in januari 2020 in gang gezet. Wiesje moest zelf hormonen inspuiten via haar buik. De hormoonspuit is om de ovulatie in gang te zetten. Daarna moet de sperma worden ingeleverd en via een katheter worden ingebracht. Vanaf de tweede ronde IUI ontwikkelde Wiesje een prikangst en moest haar vriend de prikken voor haar zetten. Toen kwam corona en stond het traject stil. Pas in september werd het traject voortgezet. De derde ronde verliep niet goed. De benodigde materialen voor de inseminatie waren niet op voorraad. Wiesje had twee weken lang voor niets gespoten en ze was woest. Ze besloten per direct het ziekenhuis te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe plek.
"Ik ben toen zelf gaan onderzoeken. Wat zou ik nou graag willen?"
Voortzetten traject in MCK Leiderdorp
Het is oktober 2020 en inmiddels waren ze ruim twee jaar verder en zaten ze zonder fertiliteitstraject. Uiteindelijk kon Wiesje terecht bij het MCK Leiderdorp (Medisch Centrum Kinderwens) dat zich volledig richt op kinderwens trajecten. Op dat moment had ze drie IUI rondes achter de rug. In het MCK is de zwangerschap in totaal vier keer gestimuleerd. Daarna ging men over op ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie). De eerste poging leverde 21 eicellen op, 12 bevruchtingen en 10 terugplaatsingen, wat een monsterscore was. Dat gaf hoop, maar de eerste terugplaatsing was zonder resultaat.
"Ik vond hoop een gevaarlijk woord op een gegeven moment. Het is alsof je in een achtbaan zit. Op het moment van hoop ga je steeds hoger en hoger. Op het moment dat je een teleurstelling hebt donderstraal je naar beneden. Hoe hoger je zit, hoe harder je valt."
Focus op mezelf
Tijdens het gehele traject had Wiesje geleerd met teleurstelling om te gaan.
"Vijf jaar lang in teleurstellingen blijven denken gaat je niet in de koude kleren zitten."
Wat hielp is het feit dat Wiesje haar mamawens en de moeite die ze had om zwanger te worden eind 2019 online had gezet. Ze kwam hierdoor in contact met een grote groep lotgenoten. Hierdoor wist ze dat ze niet alleen was. Ze had een coördinerende functie in de zorg toen corona kwam. In diezelfde periode zat ze midden in haar fertiliteitstraject en het werd teveel. Nadat ze in maart 2021 terug kwam van een lang weekend weg besloot ze haar coördinerende functie neer te leggen en minder uren te gaan werken.
"What the heck ben je aan het doen Wiesje? Dit kan niet langer zo. Als je zo doorgaat, dan zit je binnen een maand thuis!"
Vanaf dat moment had Wiesje de focus op zichzelf: "Wat wil ik, waar heb ik behoefte aan, wat vind ik belangrijk?
Eindelijk zwanger!
Na de tweede ICSI poging is Wiesje eindelijk zwanger. Ze was net ten huwelijk gevraagd en had besloten zich daarop te gaan concentreren. Wat anders liep was dat ze het dit keer zonder hormonen had gedaan. De ovulatie-test was positief en de terugplaatsing was een dag vervroegd. De uitslag van haar zwangerschapstest deelde Wiesje live op Instagram. In eerste instantie had ze niet door dat de test positief was omdat ze de uitslag naar de camera gedraaid had en zich had ingesteld op een negatieve test. Daarna belde ze haar vriend die net op het werk was en liet hem de test zien.
"Hij dacht dat het een corona-test was."
Wiesje doet nog drie zwangerschapstesten omdat ze niet kan geloven dat het gelukt is. Tijdens elke test wordt het streepje steeds duidelijker. Na 3,5 week krijgt ze haar eerste echo en ziet het hartje kloppen en 1,5 week later hoort ze het hartje bij de verloskundige. Dan pas krijgt ze meer rust en vertrouwen, maar het blijft spannend. Op het moment van zwangerschap krijgt Wiesje door hoe familie en vrienden met hun hebben meegeleefd. De emoties nu ook bij hen los.
Wil je het kwetsbare en emotionele verhaal van Wiesje helemaal horen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren door deze krachtige vrouw die de hoop niet opgaf.
Handige linkjes:
Linkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 269