ere Zo krijg je inzicht in je cijfers met Profit First professional Anita van den Broek
Zo krijg je inzicht in je cijfers met Profit First professional Anita van den Broek
22 september 2022 

Zo krijg je inzicht in je cijfers met Profit First professional Anita van den Broek

In podcast 270 spreek ik met Anita van den Broek. Zij is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze heeft een eigen bedrijf dat Blik op Winst heet en is gecertificeerd Profit First Professional. Ik praat met haar over het inrichten van geldstromen en het beter beheren van geld als ondernemer. Een onderwerp dat zeker in deze tijden van inflatie zeer actueel is.

 “Je geldstroom managen gaat over bewust zijn van: wat komt erin en wat gaat eruit?”

Van fulltime naar parttime werken

Voordat Anita voor zichzelf begon, werkte zij 10 jaar lang in de accountancy. Toen zij moeder werd, was het niet meer te combineren met haar gezin. Het was geen 9 tot 5 baan en daarbij kwam 1 uur reistijd. Ze was vaak ’s avonds nog aan het werk. Op de dag dat ze 10 jaar in dienst was stapte ze naar de partner van het bedrijf en gaf aan dat ze ermee ging stoppen. “Weet je iets bij een klant, doe een goed woordje voor me!” Ze had toen nog niets nieuws en ging pas weg toen ze een andere baan had gevonden. Die andere baan vond ze bij een kinderdagverblijf bij haar in de buurt. Daar deed ze de administratie en werkte ze uiteindelijk 5 jaar lang. Anita had wel moeite met haar nieuwe rol als parttime werkende moeder. Omdat ze nu minder in het laatje bracht, had ze het gevoel dat ze moest compenseren.

 “Ik breng minder in dus nu moet ik alles thuis op orde houden.”

Uiteindelijk vond ze haar draai en na vijf jaar gingen haar kinderen naar de basisschool en had ze veel administratieve processen geautomatiseerd. Ze miste het contact met klanten en was toe aan een nieuwe uitdaging. Anita besloot dat het nu tijd was om aan haar droom te werken, namelijk een eigen onderneming starten.

 “Ik moet nu voor mezelf gaan beginnen, want als ik het nu niet doe, dan ga ik straks een baan voor  meer uren zoeken en doe ik het nooit meer.”

Opleiden tot gecertificeerd Profit First Professional

Anita leerde veel over ondernemerschap van de eigenaren van het kinderdagverblijf. Toen zij besloot voor het ondernemerschap te gaan startte ze met de opleiding VA Business Academy. Toen zij moest nadenken over de drie diensten die zij ging bieden op haar website werd zij weer aan het denken gezet. “Waar ben ik mee bezig? Wil ik echt mailboxen van klanten gaan doen?” Ze werd doodongelukkig van het idee. Ze wilde het liefst met cijfers bezig zijn want daar werd ze vrolijk van. Ze bestelde het boek ‘Profit First’.

 “Voor mij vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Dit is waar heel veel ondernemers tegenaan lopen en dit is hoe ik ondernemers kan gaan helpen!”

Anita zocht contact met Femke Hogema en besloot de investering te doen voor de opleiding gecertificeerd Profit First  Professional aansluitend aan de VA opleiding. Dat voelde als een warm bad omdat ze deel uitmaakte van een community van professionals waar ze hulp en coaching kon krijgen.

 “Je bent alleen, maar je staat totaal niet alleen.”

Hoe krijg je grip op je geldstromen?

Anita geeft aan dat het als ondernemer belangrijk is dat je je bewust bent van wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Het is belangrijk verschillende bankrekeningen met verschillende doelen (salaris, winst, kosten, belastingen, btw, etc.) te hebben. Via een gecertificeerd Profit First Professional kun je een persoonlijk percentage laten berekenen voor elk doel. Zelf leerde Anita op jonge leeftijd haar eigen boontjes doppen. Haar ouders gingen scheiden toen ze jong was en vanaf dat moment hadden ze als gezin niet veel te besteden. Ze werkte om haar studie en rijbewijs te kunnen betalen. Ze vindt het belangrijk om haar kinderen op jonge leeftijd de waarde van geld te leren door ze zakgeld te geven en ze te leren bewust met hun geld om te gaan.

 “Je kunt je geld maar 1x uitgeven dus bedenk dan ook goed waar je het aan uitgeeft.”

Zeker nu in tijden van inflatie en stijgende energiekosten is het ook privé belangrijk om grip te houden op de inkomsten en uitgaven.

 “Steek je kop niet in het zand, maar loop je bankafrekening na op kosten en kijk waar je kunt besparen.”

Dat kan bijvoorbeeld door alles te categoriseren in groen, oranje en rood. Groen is eerste levensbehoefte, oranje is misschien en rood kan worden geschrapt. En ook privé kan je potjes maken voor de vaste lasten, maar ook voor de leuke dingen. “Je moet jezelf wel belonen, anders maak je het er niet leuker op.” (44). Anita geeft aan dat de eerste twee hoofdstukken van het boek ‘Profit First’ op haar website gratis te downloaden zijn.

 “Als je vastloopt, vraag om hulp. Een buitenstaander kijkt altijd anders naar de cijfers.”

Wil je het gehele verhaal van Anita van de Broek horen? Hoe ze zelf op jonge leeftijd haar eigen boontjes leerde doppen. Hoe ze haar kinderen stimuleert bewust met geld om te gaan? En hoe ze als gecertificeerd Profit First Professional ondernemers helpt meer uit hun bedrijf te halen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes

Blik op Winst

Profit First

Linkjes Spotify & SoundCloud, podcast 270

  


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!