ere Voor iedereen die benieuwd is naar familieopstellingen - met systemisch coach Brigitte van Zijp
Voor iedereen die benieuwd is naar familieopstellingen - met systemisch coach Brigitte van Zijp

Voor iedereen die benieuwd is naar familieopstellingen - met systemisch coach Brigitte van Zijp

In podcast 276 spreek ik met Brigitte van Zijp. Zij is eigenaar van Bries Advies en werkt met familie opstellingen en doet systemisch werk. Nadat ze haar opleiding familieopstellingen en organisatieopstellingen deed besloot ze afgelopen september 100% voor ondernemerschap te gaan.

“Ik heb 1,5 jaar gelden de opleiding familieopstellingen en organisatieopstellingen gedaan en dat was het begin geweest van mijn persoonlijke ontwikkeling”

Wat wil ik in mijn werk?

Nadat Brigitte herstelt van een burn-out denkt zij na. “Wat wil ik in mijn werk?” Ze is al jarenlang werkzaam bij een woningcorporatie en ziet geen uitdaging meer in haar werk. Ze besluit een loopbaancoach in te schakelen en brengt twee intensieve dagen met hem door. De loopbaancoach vertelt haar dat hij veel ervaring heeft opgedaan bij het bijwonen van opstellingen.

 “Je zou eens een aantal thema’s voor jezelf kunnen uitzoeken met behulp van opstellingen en jij kan dat ook.” 

Brigitte besluit het advies op te volgen en gaat zelf een sessie met familieopstellingen doen en ze doet mee als representant. Dit was voor haar een hele bijzondere ervaring en smaakte naar meer. Ondertussen solliciteerde ze naar een functie bij haar toenmalige werkgever, maar werd niet geselecteerd. Dit was het moment dat ze  intuïtief besloot de opleiding familieopstellingen en organisatieopstellingen te gaan doen.

Hoe zit ik in mijn lijf?

In maart 2021 start Brigitte met haar opleiding familieopstellingen en organisatieopstellingen in Vugt en vanaf de eerste dag voelt zich daar op haar gemak. Het is op een mooie locatie waar zowel binnen als buiten trainingen worden gedaan binnen een relatief kleinschalige groep. De training bestond uit 18 intensieve trainingsdagen en in juli slaagt zij voor haar examen. Het heeft een jaar geduurd voordat Brigitte ontslag nam van haar werk. Ze had de tijd nodig om dingen voor zichzelf op een rij te zetten. Ondertussen ging zij met haar leidinggevende in gesprek om te kijken of ze haar opleiding kon inzetten in haar werk. Dit bleek lastig omdat ze vooral werkten vanuit de inhoud. 

 “Ik wil wat meer uit de inhoud en wat meer met de mens bezig zijn.” 

Brigitte heeft een carrière van 15 jaar achter de rug als ze besluit haar baan op te zeggen en 100% voor zichzelf te beginnen.

“Af en toe heb ik echt een reality check nodig van: o ja, ik bepaal nu gewoon echt zelf en ik bepaal nu zelf hoe ik mijn dag indeel.” 

Ze heeft geen vast stramien en merkt dat in haar energie. Tegelijkertijd is het een zoektocht. Ze wil niet 5 dagen in de week constant aan de bak zijn. Ze volgde een training waar ze leerde bij elke dag bij zichzelf in te checken. Hoe zit ik in mijn lijf? En dat vertalen naar de visie van de dag. Nu is ze vooral aan het nadenken over hoe ze zichzelf op de markt brengt.

 “Hoe ga ik mezelf nu verder de wereld in brengen? Hoe ga ik mezelf nu verkopen?”

Hoe werken familiesystemen, familieopstellingen en organisatieopstellingen?

Brigitte legt uit dat je deel uitmaakt van verschillende familiesystemen. Het kan gaan over je gezin van herkomst. Dus het gezin waaruit je geboren bent waarin je het kind bent met je ouders en eventueel broers en zussen. Dit systeem heeft invloed op wie je nu bent. Ook het gezin waar je nu deel van uitmaakt is een systeem. De mensen in je systeem zijn allemaal met elkaar verbonden en hebben een bepaalde dynamiek met elkaar en hebben invloed op elkaar. Waar je werkt is ook een systeem of het team waar je mee werkt, de sportclub etc. Het zijn allemaal systemen waar je deel van uitmaakt.

 “Alles waar je interactie hebt met andere mensen is een systeem.”

Vaak terugkerende thema’s zijn bijvoorbeeld: heel hard werken, alles zelf willen doen, veel lasten dragen, moeite hebben om te leunen, veel ballen in de lucht houden, etc. Wat ook veel voorkomt zijn relaties waarbij dingen nooit goed uitgesproken zijn, waarbij er sprake is van miscommunicatie en elkaar niet begrijpen. Het is moeilijk uit te leggen hoe in het in zijn precies in zijn werk gaat. In opstellingen werk je met mensen, maar het kan ook met poppetjes of andere voorwerpen. Brigitte geeft aan dat de serie ‘another self’ op Netflix een goed beeld geeft van hoe familieopstellingen werkt. Zelf maakt ze gebruik van een yoga studio dat een fijne ruimte is om opstellingen te doen. Na de opstelling is er altijd het gevoel van opluchting en dat is voor haar een signaal dat ze aan het einde van een opstelling is.

“Wat denk ik belangrijk is van een opstelling is dat het zichtbaar maakt wat bij jou in je onderbewuste zit.” 

Wil je het hele boeiende verhaal van Brigitte van Zijp horen? Hoe zij vanuit een burn-out aan persoonlijke ontwikkeling is gaan doen en andere keuzes ging maken? Hoe ze vanuit haar vaste baan voor zichzelf begon en uiteindelijk de stap zette naar 100% ondernemerschap? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren. 

Handige linkjes

Bries Advies

LinkedIn Brigitte van Zijp

Instagram Bries Advies

Linkjes Spotify & SoundCloud podcast 276

 


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!