ere In de schaduw van de ring: Wereldkampioen Kickboksen Krista Fleming (afl. #305)
#305 In de schaduw van de ring: Wereldkampioen Kickboksen Krista Fleming

#305 In de schaduw van de ring: Wereldkampioen Kickboksen Krista Fleming

Krista Fleming, Kickboks wereldkampioen, dierenliefhebber en inmiddels ervaren ondernemer en therapeut. Verliefd op de jungle van Oeganda, waar ze omsingeld werd door gorilla’s. Ze is ambassadrice voor de Jane Goodall Foundation in Nederland. In de schaduw van de ring helpt ze tegenwoordig jongeren weerbaarder te worden doormiddel van therapie en vechtsport.  


Kickboks Wereldkampioen Krista Fleming: Van Jungleavonturen tot Weerbaarheidstraining

Tijdens haar reis in Oeganda kreeg Krista een prachtige vraag van een jonge jongen: “What do you want to become, vroeg hij ineens. Ik vond dat zo’n mooie vraag. Wat wil ik worden, dacht ik. Ik ben een kickbokser en ik wil nog moeder worden. Zoiets heb ik gezegd. Hij ging helemaal stralen en zei: “I wanna be a boxer.” Het kon helemaal niet daar waar hij woonde, dat was daar simpelweg niet. Maar ik neem het nog steeds mee in mijn begeleidingen. Soms krijgen kinderen in Nederland direct een hele set met handschoenen en andere materialen als ze beginnen met een sport. En drie maanden later stoppen ze weer. Ik ben best streng. Leen het eerst maar van mij om te kijken of je het echt graag wil. Door zo’n situatie in Oeganda besef je je hoe goed we het eigenlijk hebben in een land als Nederland.”

Je werd op relatief ‘oude’ leeftijd wereldkampioen kickboksen en daarvoor Nederlands kampioen en Europees kampioen. Ik wil eens terug naar dat moment. Je stapt de ring in, loopt naar je tegenstander toe. Jullie worden aangekondigd. Wat zie jij? Wat voel je? “Ik voel het helemaal nu hoor. Ik krijg het gewoon helemaal warm. Ja, weet je, op het moment dat mijn naam geroepen wordt, ja dan gaat mijn hele lijf een soort van aan. Ik heb echt een aan knop en een half knop en een uit knop. En dan gaat er nooit meer iets tussen komen. Dan is het gewoon mijn tijd. Punt. Het was in Arnhem. De hele zaal zat vol met mensen voor mij. Gedragen door het publiek ben ik nog beter. Ik dacht: Je komt nu in mijn kooi. Mijn plek. En die wil ik echt wel behouden. Koste wat kost.”

Toch zeg je dat je de Europese titel nog mooier vond. Waarom? “Ik heb een paar maanden in Londen gewoond tijdens mijn studie. Daar was deze wedstrijd. Ik was net Nederlands kampioen geworden en we zouden vakantie vieren. Een paar dagen rust. Maar ineens werd ik gebeld of ik wilde invallen voor de Europese titel strijd. En die was ineens al vlak na mijn vakantie! Met een hele korte voorbereidingstijd, stond ik in Engeland, in haar huis, tegen de toenmalige wereldkampioene. Die vrouw was echt een machine. Het was een hele mooie pot, werd uitgezonden tot in Vietnam. Ik won en kreeg een staande, klappende ovatie van het publiek. Ik dacht tegelijkertijd: Wat vet! En… shit, jouw mensen gaan nu voor mij staan klappen. Ik weet nog dat ik haar ook echt zo’n kanjer vond. Dat was heel ambivalent. Enerzijds sla ik iemand neer en anderzijds…”

Nadat je wereldkampioen werd, ging je nog even door met boksen in plaats van kickboksen: “Dat ging ook best wel goed. Ik heb daar weer heel veel geleerd. Ik was de wereldkampioen kickboksen. Reisde de hele wereld over. Soms zat ik in een hotelkamer met vier kamers in Thailand. Als ik in Suriname was, werd ik ontvangen met posters overal. Radio en tv interviews, alles. En dan ga je boksen als amateur. Ik kreeg niet betaald en was ineens een nobody. Sliep ik weer in een kamer met stapelbedden en gillende meiden.”


Buiten de ring: De emoties van een kampioen

Heb je het gevoel gehad dat je in een zwart gat viel, nadat je helemaal stopte als topsporter? “Nee. Ik verloor mijn laatste wedstrijd waarin ik mijn wereldtitel verdedigde. En ik verloor niet technisch, maar mentaal. Ik had net mijn relatie beëindigd. In mijn hoofd wist ik dat ik eigenlijk moeder wilde worden. Ik had een handblessure, er was stress en ik had niet meer die fire. Het was gewoon op. Mijn wens om moeder te worden was enorm groot. Het voelde niet als een zwart gat maar ik heb wel echt heel veel verdriet gehad. En dat heb ik nog nooit echt in een interview verteld.”

Wat maakte je zo verdrietig? “Ik verloor die wedstrijd en iedereen liet me vallen. Gewoon f*cking iedereen. Op de gym ook. Zo heb ik het ervaren. Waarschijnlijk zeggen mensen die dit nu lezen van nee, helemaal niet. Maar ineens kreeg ik geen berichtjes. Er was nog geen Instagram natuurlijk. Ik voelde me zo alleen. Ik dacht: “Wow, omdat ik dus nu verlies, hoor ik niets meer? Wat f*cking heftig, joh. What the f*ck? Maar ik was ook nog te, ja arrogant is misschien niet het juiste woord. Not te ego gedreven, dat ik ook niet liet merken dat ik ermee zat. Want ik was natuurlijk kampioen.”


Van Topsport tot Ondernemerschap: De Transformatie van Krista Fleming

Je vertrok opnieuw naar Afrika: “Ja, het maakte me heel verdrietig. Het deed echt pijn. Maar ik was toen nog niet zo goed in het doorleven van wat je voelt. Ik voel het nu misschien wel meer dan toen, nu we het erover hebben. Ik wist natuurlijk wel dat ik aan het eind van mijn carrière zat. En ik wist ook, zij gaan verder. Gelukkig heb ik goede vrienden, die mij al kennen van voor mijn topsport leven. Die zien de hele Kris. Dat is mooi en heel fijn. Ik moest en zou terug naar Oeganda. Ik dacht: Ik moet iets betekenen voor een ander mens of dier. Dan ga ik me sowieso goed voelen. Ik had nog heel veel fysieke klachten na de laatste wedstrijd dus zo heel veel kon ik niet doen. Ik ben muziek gaan luisteren, gaan lezen, ik heb zelfs heel kort een relatie gehad met een vrouw. Dat weet volgens mij ook niemand. Toen schaamde ik me daarvoor. Zij was coach en ondanks het feit dat we relationeel niet met elkaar verder gingen, heeft zij onbewust wel dingen gedaan. Ze was er. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik kon niet blijven hangen in het negatieve en ik had ook nog een doel: mama worden. Maar met wie, dat wist ik nog niet.”

In die periode begon je ook als ondernemer: “Ja, in Oeganda begon ik met het opschrijven van woorden. Ik gaf al kickboks les aan kinderen en ik merkte dat dit ze erg hielp, maar dat er vaak meer nodig was. Coaching. Maar hoe ging ik daar mijn werk van maken en geld mee verdienen? Het is natuurlijk een heel ander leven als ondernemer. Ik begon met een weerbaarheidscursus met een groepje jongens en een groepje meiden. Ik vond het doodeng. Mijn zwarte labrador nam ik mee en ik ben het gewoon gaan doen. Hoe, wat? Geen idee. Maar elke week ging het beter. Ik vroeg vragen als: Hoe is het met je? Wat zou je willen leren? Wat voel je? Kopje thee en fruit erbij. Ik liet ze gewoon hun verhaal doen. Daarna gingen we trainen. En bij de jongens andersom, eerst trainen en dan praten.” 

In al zijn eenvoud een waanzinnig krachtig concept: “Ja, ik vind het grappig om te horen. Voor mij was het echt zo normaal. Nog steeds.”

Normaal maar het doet wel iets met je. Ik zag net bijna de tranen in je ogen: “Ik vind het zo mooi. Nog steeds iedere dag dat ik werk, ben ik zo intens blij dat ik de begeleider mag zijn van de jongeren of van het gezin. En inmiddels ook van volwassenen. Dat ik mijn enthousiasme en mijn vitaliteit en tips mag delen. Om terug te krijgen dat zij er ook echt heel veel aan hebben. Dat is helemaal tof natuurlijk. Ik gun het iedereen om het leven te ervaren zoals ik het leef. Als klein meisje was ik heel blij en vrolijk. Zo een die op blote voeten door het bos struint. Ik weet dat heel veel mensen dat gevoel niet kennen. Mijn grootste missie is dat mensen dat ontdekken van zichzelf.”


Lichaamsgerichte Therapie: Krista Fleming's missie om jongeren te helpen

Voor je topsporter werd, ging je op wereldreis. Wat ontdekte je daar? “Daar is een hele omschakeling in mijn leven ontstaan. Ik moest daar een stuk met de boot en de schipper zei: “Ik ga pas varen als er tien man zijn”. Nou, zat ik daar met een boek op een bankje te wachten. Totaal geen stress. Je wacht gewoon. Toen ik net terug was in Nederland, had ik een blaasontsteking en stond ik in de rij bij de apotheek. Er stond een hele lange rij en iedereen was aan het klagen. Stond ik daar nog helemaal zen te zijn in die modus van Thailand. Wat een groot verschil joh, iedereen zo geïrriteerd op elkaar aan het reageren. We zitten echt in een swipe-maatschappij. Als iets niet fijn voelt of niet goed is, dan wordt het weg geswiped. En dat kan natuurlijk op een schermpje, maar niet in de praktijk. Niet in je lijf.”

Na je topsport carrière ben je lichaamsgericht therapeut geworden, zodat je jouw coaching en therapie op zeer hoog niveau kan combineren met het geven van de kickboks lessen aan jongeren: “Ja. Ik heb de opleiding Somatic Experiencing gedaan, waarvan de grondlegger Peter Levine is. Het is een methodiek waar vanuit je naar het zenuwstelsel kijkt. Dit slaat trauma op. Iedereen heeft grote en kleine trauma’s. Shocktrauma’s van een groot ongeluk of een natuurramp. Kleinere trauma’s van een keer van je fiets allen. Maar ook ontwikkelingstrauma, en dat is vaak een lastige. Dit ontstaat veelal in de jonge jaren, zelfs prenataal kan dat ontstaan. Op het moment dat zo’n trauma gebeurt, ben je niet in staat om te handelen. En doordat je niet handelt, kom je bij een hulpeloosheid of machteloosheid uit. Je lijf slaat deze stress op. Maar, het kan zijn dat je dat helemaal niet doorhebt. Het kan ook zijn dat je lijf wel al reageert door bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, onrustige gedachten of een rusteloos lichaam. Waar weer gedrag uit voortkomt zoals een kort lontje, woede uitbarstingen, angst aanvallen of je juist heel erg terug trekken. Dat kunnen allemaal trauma reacties zijn. Door lichaamsgerichte therapie ga je voelen in welke delen van je lichaam die trauma’s, de blokkades zijn opgeslagen. Daarbij gebruik ik bepaalde oefeningen vanuit de vechtsport.”

Jongeren leren bij jou waar ze ja en nee tegen willen zeggen: “Vaak willen we ons verantwoorden, uitleggen waarom dan niet. Maar ‘nee’ is een hele zin.”


Favoriete Boeken van Krista

  • De tijger ontwaakt van Peter Levine.
  • Want mens en dier hebben hetzelfde lot van Jane Goodall en Mark Bekoff.
  • The Body Keeps the Score / Trauma Sporen van Bessel van der Kolk..


Linkjes naar de Podcast

In aflevering #305 interview ik voormalig Nederlands, Europees en Wereldkampioen Kickboxen, Krista Fleming. Ik denk wel het langste interview ooit, bijna twee uur heb ik ademloos zitten luisteren naar de verhalen van Krista. Ze vertelt uitgebreid over haar adembenemende ervaringen in de jungle en vervolgens hebben we het over haar geweldige sport carrière. Een ware kampioen die ook na haar sportieve carrière ontzettend dankbaar werk is gaan doen met de weerbaarheidstrainingen, coaching en therapie die ze geeft vanuit haar bedrijf KF Action. En dat samen met een team van 10 freelancers op twee locaties, ja Krista is echt een doener met onwijs veel doorzettingsvermogen en lef. Dus, als je het nog niet hebt gedaan, zet je koptelefoon op, draai je volume omhoog, luister desnoods deze lange aflevering in meerdere stukjes maar laat je van begin tot eind inspireren door de bloedeerlijke Krista Fleming!


 Luister via Spotify  

Luister via SoundCloud

 

Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!