Hoe het leven mooi kan zijn na een eetstoornis. Ervaringsdeskundige en coach Daphne Holthuizen

Hoe het leven mooi kan zijn na een eetstoornis. Ervaringsdeskundige en coach Daphne Holthuizen

Daphne Holthuizen coacht vrouwen die kampen met een eetstoornis. Na 20 jaar aan den lijve te hebben ondervonden wat een eetstoornis met je doet, gooide ze het roer om en besloot haar eigen ervaringen te gebruiken om andere vrouwen te helpen: "Ik richt me op vrouwen met een eetstoornis omdat ik me daar het beste in kan inleven."


Wat is een eetstoornis en hoe ontstaat deze en wat is de rol van de maatschappij hierin?

Daphne geeft aan dat een eetstoornis een heel breed begrip is. De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia en boulimia, maar daarnaast zijn er andere eetstoornissen zoals bijvoorbeeld binch eating (extreem veel eten zonder compenseren) en orthorexia (extreem gezond eten). 


"De overeenkomst in alle eetstoornissen is dat het je leven gaat beheersen en je niet meer in staat bent om op een normale manier te leven."


Mensen met een eetstoornis hebben veel  schaamte, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze zijn ver weg van hun eigen kern en leven in angst om gekwetst te worden. Daphne vertelt dat eetstoornissen ontstaan vanuit een coping mechanisme. Het is vaak een combinatie van een gevoelige persoonlijkheid met traumatische gebeurtenissen. Het kan heel onschuldig beginnen en vervolgens uitlopen tot een ernstige eetstoornis. Het algemene beeld is dat iemand met een eetstoornis extreem dun is. Maar er zijn ook eetstoornissen waarbij  het niet meteen zichtbaar is: "Binnen de eetstoornissen is het soms alsof anorexia de 'high end' eetstoornis is."

Bij mensen met een eetstoornis die minder zichtbaar is dan anorexia kan daarover weer schaamte ontstaan omdat ze dan ongeloofwaardig overkomen. In de ogen van Daphne is de rol van de maatschappij funest als het gaat om het ontstaan van eetstoornissen. De meeste modellen die te zien zijn in de media zijn heel slank. Gelukkig wordt dat steeds minder. Maar nog steeds volgen veel jongeren de slanke en perfect uitziende influencers op social media: "Social media is een wereld die wordt gecreëerd die niet eens waar hoeft te zijn."

Ze benadrukt het belang van het meer zichtbaar maken van verschillende rolmodellen op social media en het volgen van mensen die zich bezig houden met bodypositivity of in ieder geval niet bezig zijn met slank en/of perfect zijn. 


"Het is zoveel leuker om verschillende mensen te zien!"


Ervaringsdeskundige en coach voor vrouwen met een eetstoornis

Daphne is ervaringsdeskundige want ze heeft zelf 20 jaar lang een eetstoornis gehad. Rond haar 7e ervaarde ze al een verdrietig gevoel. Achteraf gezien had ze toen al depressieve gevoelens. Daarnaast zat ze op balletles. Haar droom was om naar de balletacademie te gaan: "Mijn lijf was 'niet goed' in de wereld van ballet."

Omdat haar lichaamsbouw niet voldeed aan de eisen kon ze haar droom niet najagen. Haar moeder was altijd bezig met lijnen. Ze vond zichzelf niet mooi, dus ook van huis uit had Daphne geen voorbeeld van het hebben van een positief zelfbeeld. Verschillende redenen hebben uiteindelijk geleid tot een eetstoornis. Het begon op 11 jarige leeftijd met lijnen. Ze kreeg veel complimenten, waardoor ze een ego boost kreeg. Dit ging een tijd lang goed, maar na verloop van tijd kon ze het niet meer goed volhouden en vanaf haar 16e ontwikkelde ze boulimia. Op haar 20ste ging ze voor het eerst op zoek naar professionele hulp en kwam bij een GGZ groepstraject terecht. Daphne voelde zich niet op haar plek en niet persoonlijk gezien tijdens dit traject.

Daarna heeft ze verschillende trajecten gevolgd en uiteindelijk vond ze een fantastische coach. "Mijn coach zei: ik laat je niet gaan en ik laat je niet in de steek; en dat had ik echt zo ontzettend nodig." Bij deze coach is het kwartje gevallen van eigen verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet en nam ze het besluit: "Ik mag gelukkig zijn!" Mindset, verantwoordelijkheidsgevoel en toestaan om te kiezen voor jezelf zijn belangrijk. Daphne volgde een traject van Human Concern en ging een maand naar Portugal. Tijdens deze maand ging ze de hele dag in therapie en dat heeft haar een enorme boost gegeven. Uiteindelijk ging het echt beter.


"Het is een heel proces geweest en daarom denk ik niet dat er 1 ding is dat je kan doen om een eetstoornis op te lossen."


Daphne gaat als coach aan de slag met mindset want daar is heel veel winst te behalen: "Je bent de baas over wat je denkt." Ze maakt gebruik van de matrix methode wat vergelijkbaar is met EMDR, maar dan minder heftig. De bedoeling is dat iemand als het ware wordt geherprogrammeerd.

 

Tips voor mensen met een eetstoornis of dierbaren van mensen met een eetstoornis

 

Tips mensen met een eetstoornis:

- Kijk welke hulp bij jou past.

- Zie het als een investering in je eigen leven (als het niet verzekerd wordt).

- Neem iemand in je omgeving in vertrouwen. 

- Luister naar de podcast; 'life is better without' op Spotify, iTunes of Soundcloud (herkenning is belangrijk)

 

Tips voor dierbaren van mensen met een eetstoornis:

- Luisteren (geen adviezen en aannames) en vragen stellen. (Wat kan ik doen? Wat vind je fijn?).

- Goed beseffen dat een eetstoornis geen bepaalt plaatje heeft. (Het is niet altijd zichtbaar)

 


"Ga niet als iemand met een eetstoornis net aan het eten is vragen: hoe is het met je eetstoornis?"Wil je het uitgebreide verhaal van Daphne horen over haar eigen ervaring met een eetstoornis, hoe zij er bovenop kwam en hoe ze haar ervaringen inzet om anderen te coachen? Luister dan naar de podcast.

 

Handige linkjes

Website Daphne Holthuizen 

Instagram Daphne

Daphnes boekentips

Plan Storytelling Strategie Sessie met Lotte
Download E-book Verkopen Vanuit VerbindingIs jouw bedrijfsverhaal wel helder genoeg?

Verhalen zijn het enige waar mensen nog uren lang aandacht voor kunnen hebben en daarom is goede storytelling essentieel voor jouw business. Bij heel veel ondernemers gaat dit mis omdat je boodschap niet helder is. Je potentiële klanten snappen simpelweg niet waarom en waarvoor ze bij jou moeten zijn, zonde! 

Hierdoor maak je niet de impact die je zou willen maken EN loop je ook simpelweg heel veel omzet mis. Heb jij moeite jouw unieke boodschap te formuleren en toe te passen in je marketing? Neem dan gauw contact op met Lotte en haar team. Stuur via deze pagina een berichtje.


Linkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 262
Over de schrijver
Ik ben Lotte, Business Storyteller, Marketeer en enthousiast podcaster. Vanuit mijn bedrijf What’s Your Story heb ik de afgelopen jaren 1000+ ondernemers en freelancers begeleid om hun persoonlijke en business verhaal in te zetten voor de marketingcommunicatie van hun bedrijf.Ook mijn eigen verhalen deel ik met liefde. Over mijn volleybal leven, over emigreren / remigreren naar Suriname en Duitsland (waar ik nu woon), het loskomen van mijn ziekteverhaal (reuma) en natuurlijk mijn ondernemersavonturen. Inmiddels onderneem ik vanuit twee landen, online vanuit mijn woonplaats Oldenburg en offline in mijn geliefde Groningen.Vanuit mijn marketing / communicatie achtergrond help ik jou je persoonlijke (business) verhaal te verhelderen.
Reactie plaatsen

Online training: Snel Zichtbaar met waardevolle content

Life time input voor al jouw marketing & communicatie uitingen

  • Nooit meer zonder ideeën voor jouw content (blogs, posts, podcasts, mails etc.)
  • Structuur in (het opknippen van) de veelheid van jouw ideeën. Wanneer je het gevoel hebt teveel te willen vertellen. 
  • Slechts 30 minuten kijktijd en je bent ready to go!