ere #283 Depressie en suïcidale gedachten als kind. Insta Live met Rouwtherapeut Esther van Breukelen
#283 Depressie en suïcidale gedachten als kind. Insta Live met Rouwtherapeut Esther van Breukelen

#283 Depressie en suïcidale gedachten als kind. Insta Live met Rouwtherapeut Esther van Breukelen

Podcast 283 is een live gesprek op Instagram met Esther van Breukelen over rouw en verliesverwerking. Esther begint als kunstzinnig therapeut en heeft zich ontwikkeld tot rouw en verlies therapeut waarbij ze ook lichaamswerk doet vanuit haar eigen onderneming ‘Liefde voor jou’.

 “Hoe ga je om met ingrijpende gebeurtenissen en hoe blijf je veerkrachtig daarin?” 

Inspiratie uit boeken en andere ondernemers

Lotte vraagt aan al haar gasten wie hen inspireert en Esther geeft aan dat ze haar inspiratie haalt uit boeken en andere ondernemers in haar omgeving.


 Esther: “Ik spreek veel ondernemers juist om van hen te leren. Hoe ze dingen doen of voor hun bedrijf kiezen, voor zichzelf gaan staan, hoe ze zichtbaar worden. Dat vind ik super inspirerend.”


Lotte en Esther hebben beiden de Mastermind bij Kim Munekom gedaan en dat was voor beiden een enorme inspiratiebron. Lotte vertelt dat zij aan het begin van haar ondernemerschap een webinar heeft gevolgd met Gabrielle Bernstein. Aan het einde werd een cursus van 2.000 dollar aangeboden en hoewel ze op dat moment nog geen geld verdiende met  haar onderneming, besloot ze de cursus toch te doen.


Lotte: “Een onderdeel dat heeft aangezet tot een oefening die ik nu tot aan de dag van vandaag gebruik in mijn trainingen dat is een hele mooie oefening met post-its om jouw verhaal in beeld te brengen. Dat ene dingetje heb ik uit die enorme cursus gehaald. Die 2.000 dollar geeft zich al in veelvoud terugbetaald door al die mensen die ik de training heb mogen geven.”


Liefde voor jou

Esther is parttime zelfstandig ondernemer en haar bedrijf heet ‘Liefde voor jou’. Ze heeft kunstzinnige therapie gestudeerd. Ze heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld op het gebied van rouw en verlies en betrekt daar nu ook lichaamswerk bij in de vorm van ademcoach en body disarmament. Body disarmament gaat over de ingrijpende dingen die mensen in hun jeugd meemaken en op dat moment nog niet kunnen reguleren. Dit roept een bepaalde emotie en energie in het lichaam op en dat komt vervolgens in je systeem in de vorm van bindweefsel dat zich verhard. Door op deze punten te masseren komt het los op cellulair niveau. Esther ervaart dat ook lichaamswerk ontzettend helend werkt.


Esther: “Alles komt altijd weer terug bij mij op zelfliefde. Kan iemand echt van zichzelf houden en voor zichzelf staan, zorgen, voor zichzelf kiezen?” 


 Esther doet voornamelijk 1 op 1 trajecten, maar af en toe ook retraites en ze heefteen samenwerking met Community Wildgroei. Dit is community die werkt aan persoonlijke groei voor jongeren.

Leven met suïcidale gedachten

Esther was als kind al zeer gevoelig. Haar ouders scheiden als ze nog heel jong is en haar moeder is hertrouwd om vervolgens weer te scheiden. Ze is dan nog maar 6 jaar oud en ze verandert van een open kind naar een steeds meer gesloten meisje. Ze voelt zich niet geapprecieerd en weet niet wat ze met haar gevoel aan moet. Ze kan haar emotie niet reguleren en wordt steeds somberder totdat in een depressie raakt en met suïcidale gedachten rondloopt. In eerste instantie denkt ze dat het normaal is, totdat ze aan haar moeder vraagt of zij ook wel eens dood wil. Haar moeder schrikt enorm en Esther beseft zich dan dat haar sombere gevoelens niet normaal zijn. Esther was toen 11 jaar en ging in therapie. Ze geeft aan dat mensen vaak niet weten hoe te reageren als mensen hun suïcidale gedachten uitspreken. Het wekt angst, ongemak en schaamte op. 


Lotte: “Vragen stellen of het gesprek openen of simpelweg zeggen van: nou ja ik weet eigenlijk niet hoe ik moet reageren; is al goed.”


 Esther vertelt dat ze tijdens de pubertijd nog harder werd voor zichzelf. Ze had het gevoel dat niemand haar begreep en dat ze sterk moest blijven. Die hardheid voor zichzelf heeft haar uiteindelijk ziek gemaakt. Ze kreeg lichamelijke klachten. Alles wat zich van binnen heeft opgestapeld, komt er uiteindelijk uit. De shift kwam toen ze 18 werd en naar de Vrije Hoge School Utrecht ging. Het was een oriëntatie jaar en het was een geweldige ervaring waarbij ze in 1 jaar tijd de focus op zichzelf had. Ze voelde zich gezien en gestimuleerd om zichzelf te uiten. 

De kracht van familiesystemen

Esther kwam tijdens haar oriëntatie jaar in aanraking met familiesystemen. Voor het eerst voelde ze de energie stromen en na dit jaar besloot de combinatie van coaching en creativiteit te doen. Daarna volgde ze de opleiding tot therapeut. 


Lotte: “Ik heb pas op latere leeftijd überhaupt beseft dat een familiesysteem iets is dat bestaat. Je begeeft je in zo’n systeem, Dus je leeft het wel, maar weten hoe zoiets überhaupt in elkaar zit.. En dat ook vriendengroepen een systeem is en je teamgenoten en natuurlijk je familie. Ook al zou je nooit een opstelling doen, het besef dat je weet dat zo een systeem bestaat is denk ik al zo ontzettend waardevol.” 


Esther beaamt dat het familiesysteem het meest krachtig is. Maar dat ze nu kan zeggen dat ze twee hele mooie ouders heeft die hun best hebben gedaan. Zij hebben misschien de behoefte de ze had als kind niet vervuld, maar ze is niet meer boos. Ze is met hen in gesprek gegaan en is hen meer gaan begrijpen.

Esther wil alles opengooien en bespreekbaar maken. Daarom laat ze op Instagram ook zien zonder filter of wanneer het minder goed gaat. “Wij zijn ook maar gewoon mens!”. Ze geeft als tip mee dat het vooral belangrijk om te kijken naar: wat heb ik nodig? Wat voor soort mensen wil ik om me heen? Vooral doen waar jij happy van wordt, want daar komen ook de mensen waarmee jij je wilt omringen. 


Esther: “Dit is juist wat ik mensen zo ontzettend gun, Echt uit de grond van mijn hart dat je voelt dat je het niet alleen hoeft te doen.”


Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Esther horen? Wil je meer horen over de persoonlijke reis van Esther? Hoe ze omging met haar eigen suïcidale gedachten en hoe dat heeft geleid tot de keuzes die ze nu maakt en het werk dat ze nu doet? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

 Handige linkjes

Liefde voor Jou

Instagram Liefde voor Jou

Linkjes Spotify en Soundcloud podcast 283

  


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!