ere Goedlopend bedrijf met een creatief beroep, het kan! In gesprek met illustrator Irene Cecile
Goedlopend bedrijf met een creatief beroep, het kan! In gesprek met illustrator Irene Cecile

Goedlopend bedrijf met een creatief beroep, het kan! In gesprek met illustrator Irene Cecile

Irene Cecile is al 13 jaar zelfstandig illustrator en maakt educatieve en informatieve illustraties. Daarnaast is zij business coach en begeleidt ze collega illustrators bij het opbouwen van hun onderneming.

Van introvert meisje naar succesvol zelfstandig illustrator

Irene was als meisje heel verlegen en introvert en ze werd vaak gepest. Door het kijken naar soaps op TV leerde ze zichzelf sociale vaardigheden aan. Ze observeerde jong volwassenen die verder in het leven waren en dacht dat de zelfverzekerdheid vanzelf zou komen. Totdat ze een oudere dame observeerde en zag dat ook zij onzeker was. Dit moment was een eyeopener:

"Het komt dus niet vanzelf. Het heeft geen zin om te wachten totdat ik zelfverzekerder word."


Na de middelbare school ging Irene een jaar naar het buitenland. Ze woonde bij een gastgezin en volgde taallessen. In deze periode leerde ze niet alleen talen, ze leerde ook omgaan met verschillende mensen en situaties binnen korte tijd. Daarna volgende ze de studie Biologie en studeerde af op Wetenschapscommunicatie om vervolgens naar de Kunstacademie te gaan. 

Ook haar studententijd bracht Irene veel en ze bloeide steeds meer op. Na haar studie ging ze aan de slag als zelfstandig illustrator. Ze richt zich op het medische vlak waarbij ze met name infographics en folders illustreert voor ziekenhuizen en huisartsen. Met haar illustraties maakt zij medische handelingen zichtbaar, minder eng en toegankelijker voor laaggeletterden en mensen met een andere taalachtergrond.

Business coach voor ondernemende illustrators

Tijdens haar werk als illustrator ziet Irene dat collega illustrators vaak in een slachtofferrol zitten: "Ik mis die kracht van mensen die voor zichzelf staan."

In het eerste jaar liepen de klanten over Irene heen en durfde ze niet meer geld te vragen voor extra werk. Nu heeft ze een andere relatie met haar klanten en heeft ze ook grote klanten: "Ik heb die innerlijke, rustige kracht gevonden. Ik heb het al voor 'kleinere' opdrachtgevers gedaan, dus waarom niet voor 'grote' opdrachtgevers?" 

Irene begeleidt nu ondernemende illustrators bij hun transformatie zodat ook zij in hun kracht gaan staan: "Ga je maar eens een illustrator voelen." Er zitten veel drempels bij mensen: "Voor het beginnen van een bedrijf moet je uit jouw comfort zone. Maar zeker bij een creatief vak, dat is heel persoonlijk. Je legt je passie en je hart erin en als je daarmee naar buiten komt, dat is heel eng en kwetsbaar."


Advies voor startende creatieve ondernemers

Het belangrijkste advies van Irene voor startende creatieve ondernemers
is: "Ga voor je werk staan en voel je kracht."

Het klinkt heel vaag, maar het is wel een belangrijke eerste stap om zelfverzekerd te zijn in je werk en over jezelf zodat je het rustig en met overtuiging naar buiten kan brengen. Veel ondernemers worstelen met de vraag hoeveel ze voor hun illustraties mogen vragen. Irene begeleidt ondernemende illustrators in het vinden van hun eigen kracht en waarde. Ze heeft ook een podcast waar je naar kan luisteren: De Nederlandse Illustratie Podcast.

Wil je het uitgebreide verhaal van Irene Cecile horen en weten hoe zij haar eigen kracht heeft gevonden? Luister dan naar afl. 264 van de Lotte Gerland podcast en laat je inspireren.


handige linkjes

Website Irene Cecile

De Nederlandse Illustratie Podcast - Irene Cecile Illustraties

Plan Storytelling Strategie Sessie met Lotte
Download E-book Verkopen Vanuit Verbinding

Is jouw bedrijfsverhaal wel helder genoeg?

Verhalen zijn het enige waar mensen nog uren lang aandacht voor kunnen hebben en daarom is goede storytelling essentieel voor jouw business. Bij heel veel ondernemers gaat dit mis omdat je boodschap niet helder is. Je potentiële klanten snappen simpelweg niet waarom en waarvoor ze bij jou moeten zijn, zonde! 

Hierdoor maak je niet de impact die je zou willen maken EN loop je ook simpelweg heel veel omzet mis. Heb jij moeite jouw unieke boodschap te formuleren en toe te passen in je marketing? Neem dan gauw contact op met Lotte en haar team. Stuur via deze pagina een berichtje.

Linkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 264
Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!