ere Een openhartig gesprek over de impact van borstkanker met Jacobien de Haan
Een openhartig gesprek over de impact van borstkanker met Jacobien de Haan

Een openhartig gesprek over de impact van borstkanker met Jacobien de Haan

In een van de aller eerste afleveringen (#11) van de Lotte Gerland podcast, spreek ik met Jacobien de Haan. Toen wij elkaar spraken was Jacobien 45 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen 13 en 11 jaar. Deze shownotes zijn uitgeschreven zoals het gesprek in oktober 2019 is opgenomen. 

Jacobien is zelfstandig life coach en mediator conflicthantering. Twee jaar geleden kreeg zij, terwijl zij zelf midden in een conflictsituatie op haar werk zat de diagnose borstkanker te horen. Dit was een zware, maar ook leerzame periode in haar leven waarin zij leert met de veranderende situatie om te gaan en vertrouwen te hebben in het feit dat ze wellicht komt te overlijden en dat ook dan alles uiteindelijk goedkomt.


 "1 ding weten we zeker, we gaan allemaal dood, we weten alleen niet wanneer. Zorg dat je het tot die tijd goed hebt."


Ontslag na arbeidsconflict

Jacobien is 17 jaar werkzaam bij een organisatie in de zorg als zij in een conflictsituatie terechtkomt. Ze is team coördinator op een afdeling waar ze werkte met een fijne leidinggevende Elise genaamd. Elise vertrekt naar een andere organisatie en wordt vervangen. Met de nieuwe leidinggevende gaat het vanaf het begin niet goed. Er zijn regelmatig onenigheden en op een dag ligt er een brief op de deurmat. Jacobien moet op haar eerste werkdag na haar vakantie op gesprek met haar leidinggevende en regiomanager. Wat er volgt is geen fijn gesprek en de mededeling dat ze ontslagen is. Gelukkig kan ze rekenen op Elise die in haar gelooft en helpt. Jacobien wordt met behoud van salaris naar huis gestuurd: "Mijn hele zelfvertrouwen lag in puin."

Ze denkt na over haar situatie en vraagt zich af hoe dit moet zijn voor iemand die zichzelf niet goed kan verdedigen. Ze besluit een workshop conflicthantering te volgen. Twee dagen nadat Jacobien het besluit heeft genomen om ook de opleiding conflicthantering te doen, krijgt ze op een vrijdag de 13e de diagnose borstkanker te horen.

Diagnose en behandeling borstkanker

In augustus 2017 voelde Jacobien een verdikking in haar linkerborst. In oktober van dat jaar kijkt ze naar een programma over borstkanker en na het bekijken hiervan besluit ze toch nog eens te voelen en de verdikking zat er nog steeds. Ze gaat naar de huisarts en die voelt niets, maar stuurt haar toch door. Ze komt terecht bij de mammapoli (1-dagsdiagnose) in het ziekenhuis . De oncoloog voelt ook niets, maar na de foto en de echo krijgt Jacobien de diagnose borstkanker. In eerste instantie leeft Jacobien in een roes. Alles lijkt langs haar heen te gaan, maar dat neemt ze een besluit:


 "Dit wil ik niet meer, dit brengt me niet waar ik wil zijn. Ik ga dit het hoofd bieden hoe dan ook!"

Een zware behandeling met 7 maanden chemo en 21 bestralingen wordt ingezet. Na de behandelingen wordt de borst geamputeerd: "Ik hoef geen borstconstructie. Het is zoals het is en daar ben ik oké mee."

Tekst gaat door onder de foto.


Leven na borstkanker

Jacobien heeft veel geleerd in de periode waarin ze herstellende was van borstkanker. Door de chemo veranderde haar uiterlijk: "Elke ochtend moest ik alle zeilen bijzetten als ik in de spiegel keek." Ook mentaal krijgt ze het zwaar te verduren maar ze houdt zich sterk:

 "Kanker heeft mijn lichaam, maar krijgt mijn geest niet."

Voor haar kinderen wil ze een inspiratie zijn, zoals haar vader dat voor haar is. De vader van Jacobien overleed aan kanker. Hij leerde haar dat het oké is om te sterven en dat het belangrijk is om de tijd die je gegeven is goed te benutten. 

Tijdens haar behandeling was ze zo ziek door iets wat mis ging bij het plaatsen van een port a cath dat ze zich op dat moment kon overgeven aan de mogelijkheid dat ze zou kunnen stervenL  "Ik kan dood gaan. Als het nu gebeurt heb ik er vrede mee. Ik kan alles loslaten." Gelukkig herstelde ze van de ingreep en liepen de behandelingen verder goed en is ze genezen verklaard.

 "Ik heb er zoveel van geleerd. Ik heb gezien hoe sterk ik ben en ik heb gezien dat de liefde alles overwint."


Wil je het hele verhaal van Jacobien horen? De indrukwekkende, emotionele blog horen die zij schreef toen er borstkanker geconstateerd werd? Hoe zij omging met borstkanker? Hoe het nu met haar gaat en hoe zij haar ervaring inzet voor haar eigen onderneming? Luister dan naar aflevering 11 van de Lotte Gerland podcast en laat je inspireren door deze stralende en sterke vrouw.

 

Handige linkjes

Website Sanders & De Haan

Boek: De hemel kan wachten - Jacobien de Haan

Plan Storytelling Strategie Sessie met Lotte
Download E-book Verkopen Vanuit Verbinding


Is jouw bedrijfsverhaal wel helder genoeg?

Verhalen zijn het enige waar mensen nog uren lang aandacht voor kunnen hebben en daarom is goede storytelling essentieel voor jouw business. Bij heel veel ondernemers gaat dit mis omdat je boodschap niet helder is. Je potentiële klanten snappen simpelweg niet waarom en waarvoor ze bij jou moeten zijn, zonde! 

Hierdoor maak je niet de impact die je zou willen maken EN loop je ook simpelweg heel veel omzet mis. Heb jij moeite jouw unieke boodschap te formuleren en toe te passen in je marketing? Neem dan gauw contact op met Lotte en haar team. Stuur via deze pagina een berichtje.

Linkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 11

 

 


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!