ere Emigreren met jonge kinderen. Psycholoog en ondernemer Lydia Koken vanuit Spanje!
Emigreren met jonge kinderen. Psycholoog en ondernemer Lydia Koken vanuit Spanje!

Emigreren met jonge kinderen. Psycholoog en ondernemer Lydia Koken vanuit Spanje!

In afl. 260 spreek ik met Lydia Koken. Ze is zelfstandig ondernemer en werkt als coach en psycholoog. Ze moeder van 3 kinderen en met haar gezin woont zij in de buurt van Barcelona. Ze richt zich in haar werk als coach en psycholoog vooral op vrouwen die druk en onafhankelijk zijn en hoge eisen stellen aan zichzelf. Ze begeleid hen naar innerlijke rust en positiviteit.

"Ik denk dat iedereen kracht in zichzelf heeft en iedereen heeft haar eigen verhaal."

Emigreren met jonge kinderen

Lydia studeerde in Utrecht en ging zich daarna samen met haar man in Amsterdam vestigen. Vanwege het werk van haar man verhuisden ze naar Duitsland. Deze verhuizing was in eerste instantie voor drie jaar, maar het duurde uiteindelijk vier jaar. In deze jaren is ze Duitsland en het leven daar heel erg gaan waarderen en wilde ze eigenlijk niet meer terug naar Nederland. 

Toen ze naar Duitsland verhuisden was ze hoogzwanger van haar tweede kind. In Duitsland blijven moeders het eerste jaar en soms zelfs langer thuis. In het begin vond Lydia het fijn om meer tijd met haar kinderen te hebben, maar na een paar maanden ging het toch kriebelen. Ze wilde iets doen waarbij ze haar passie kwijt kon. 

In Duitsland is het gebruikelijk om full time te werken, maar als moeder van twee jonge kinderen was dat een no go. Dus besloot ze voor zichzelf te beginnen, zodat ze haar eigen tijden kon bepalen. Ze ging werken als psycholoog en coach werken voor Nederlanders in de omgeving en met expats. Als Lydia zwanger is van haar derde kind, krijgt haar man de mogelijkheid een project op te zetten in een ander land. 

Emigreren naar Spanje

De keuze valt op Barcelona. Sinds 2018 woont ze met haar gezin in een klein stadje vlakbij Barcelona en voelt ze zich als een vis in het water. Voor de kinderen is het wel wennen vanwege de taal. Zelf ondervindt ze in het begin ook moeilijkheden met de Spaanse en Catalaanse taal. 

De familieomstandigheden maakten het ook niet makkelijk om in het buitenland te wonen. Lydia verliest in korte tijd zowel haar vader als schoonvader. Gelukkig is het relatief makkelijk om vanuit Spanje naar Limburg te reizen en vanwege de lange zomervakanties was het mogelijk om een maand met de kinderen in Nederland te verblijven. Het heeft haar wel doen nadenken over hun emigratie naar Spanje, maar uiteindelijk dacht ze aan wat ze haar kinderen wilde meegeven en dat gaf de doorslag.


"Wat wil ik mijn kinderen meegeven? Ik wil hen alle vrijheid en ruimte geven om te doen en laten wat hun hart hen ingeeft."

Tekst gaat door onder de foto.
Fotograaf:  Mish @by_mish_brandstories


Ondernemen en retraites organiseren in Spanje

In Spanje was Lydia low key gestart met een aantal cliënten waarmee ze ging wandelen. Meer dan jaar geleden heeft ze een business coach in de hand genomen en stappen gezet: "Toen ik zei: nu ga ik echt weer voor mezelf beginnen, kwamen er opeens weer allerlei dingen op mijn pad."

Lydia wilde een retraite organiseren met een vriendin die yoga lessen gaf. Die vriendin vond het destijds een superleuk idee, maar was er nog niet klaar voor. Toen ze haar business weer ging opstarten, kwam haar vriendin met de mededeling dat ze klaar was voor het organiseren van een retraite. En zo hebben ze een jaar geleden hun eerste retraite georganiseerd met een groep vrouwen. 

Dit deden ze met heel veel enthousiasme en flow. Het begon met de zoektocht naar een geschikte locatie. Deze vonden ze bij een Belgisch stel dat een boerderij had opgekocht en gerenoveerd. Ze kunnen ontzettend lekker koken en gebruiken daarbij vooral groenten uit eigen tuin of van de locale markt. Ze zaten op een locatie met zwembad en uitzicht over de bergen: "Het is ook echt wel heel mooi om dan een heel weekend met zo'n groep vrouwen te zijn en die continue mee te maken en mee te nemen in hun reis waarin ze stapjes zetten in hun ontwikkeling."


"Op het moment dat je ergens naartoe gaat, ben je gewoon helemaal uit je eigen omgeving weg. Dan kan je de tijd nemen voor jezelf om naar binnen te gaan en de antwoorden te zoeken die nodig zijn om jou een stap verder te brengen."Online psycholoog en online groepstraject

Tegenwoordig is veel mogelijk online. Lydia combineert verschillende werkvormen. Met de mensen uit Barcelona en omgeving plant ze fysieke gesprekken of ze gaat met hen wandelen. Andere mensen begeleidt ze online: "Mensen vinden het fijn om een coach of psycholoog te hebben waarmee ze in hun eigen taal dingen kunnen bespreken." 

Ze heeft cliënten uit haar eigen omgeving in Spanje maar ook vanuit Duitsland en andere landen. Ze werkt hierdoor met verschillende tijdzones en dat vergt wel een goede planning. Ze doet veel 1 op 1 begeleiding. Dit zijn trajecten van een aantal maanden waarbij ze het transformatieproces begeleidt: "Als ik met iemand start wil hier echt induiken en er helemaal voor gaan."

Daarnaast is ze een online groepstraject gestart voor vrouwen 'women in alignment' Dit zijn vooral onafhankelijke, ondernemende en drukke vrouwen die zich overweldigt kunnen voelen. Ze begeleidt de vrouwen naar meer het creëren van meer innerlijke rust en meer empowerd voelen.

Lydia heeft ervaren dat Nederlandse cultuur best streng is voor zichzelf. We moeten vooral alles zelf oplossen en doen: "Je gaat pas naar een psycholoog als je een depressie of burn-out hebt, maar eigenlijk is dat vaak al te laat."

In andere culturen is het veel normaler om naar een coach en psycholoog te gaan om dingen te leren en om jezelf te empoweren zodat je het maximale van je potentieel kan benutten. Ze is een voorstander van positieve psychologie die veel meer uitgaat van de krachten die je al hebt en meer toekomstgericht is. Als je de juiste vragen stelt, kan jouw client al enorm geholpen zijn. Het mooie van zelfstandig psycholoog zijn is dat ze geen lange wachtlijsten heeft en mensen rechtstreeks met haar in contact kunnen treden. 


Wil je meer horen over hoe Lydia het emigreren naar Spanje met haar drie kinderen heeft ervaren? Hoe zij haar werk als psycholoog en coach vanuit het buitenland doet? Wil je meer weten over haar retraites in Spanje? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren. 


handige linkjes

Website Lydia Koken

Instagram Lydia Koken

Plan Storytelling Strategie Sessie met Lotte
Download E-book Verkopen Vanuit Verbinding

Is jouw bedrijfsverhaal wel helder genoeg?

Verhalen zijn het enige waar mensen nog uren lang aandacht voor kunnen hebben en daarom is goede storytelling essentieel voor jouw business. Bij heel veel ondernemers gaat dit mis omdat je boodschap niet helder is. Je potentiële klanten snappen simpelweg niet waarom en waarvoor ze bij jou moeten zijn, zonde! 

Hierdoor maak je niet de impact die je zou willen maken EN loop je ook simpelweg heel veel omzet mis. Heb jij moeite jouw unieke boodschap te formuleren en toe te passen in je marketing? Neem dan gauw contact op met Lotte en haar team. Stuur via deze pagina een berichtje.


Linkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 260

  Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!