ere #286 Liefdestalk Host Margit Ceska over shiatsu, hormonen & voeding. Insta Live, liefde voor jou!
#286 Liefdestalk Host Margit Ceska over shiatsu, hormonen & voeding. Insta Live, liefde voor jou!

#286 Liefdestalk Host Margit Ceska over shiatsu, hormonen & voeding. Insta Live, liefde voor jou!

In dit Live Insta gesprek praat ik met Margit Ceska die shiatsu masseur is en een eigen podcast ‘Liefdestalk’ heeft. In podcast 286 hebben we het over liefde voor jezelf, zorgen voor jezelf en grenzen aangeven. We praten over hormonen en de invloed op je gezondheid en het leren kennen van je vrouwelijke cyclus. Kortom een mooi gesprek over zelfliefde.

Margit: “Mijn droom was dat ik de vrouwen mag inspireren op liefdesgebied, gezondheid, zelfliefde en vrouw zijn.” 

Het begint met zelfliefde

Margit wilde al jaren het podium op om vrouwen te inspireren, maar zat zichzelf in de weg. Ze verschool zich in eerste instantie achter de Hormoon Queen voordat ze onder haar eigen naam naar voren trad. Ze besloot met zichzelf aan de slag te gaan en de liefde voor zichzelf te trainen.

Margit: “Ik ben Margit Ceska en ik ben goed zoals ik ben en in vind mezelf mooi en ik hou van mezelf.”

Pas nadat ik mezelf heb geaccepteerd is de podcast liefdestalk ontstaan. Ze vond de rust in zichzelf en ook bij de shiatsu massages die zij geeft merkt ze dat de dingen nu meer vanzelf ontstaan. We willen zoveel en houden ons daaraan vast en daardoor raak je verkrampt.

Margit: “In het verzachten en in de stilte kom je tot inzichten en dan ineens voel je de kracht in jezelf.”

De workation op Ibiza waar Lotte en Margit elkaar hebben ontmoet, is voor beiden een schakel geweest in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze leren over de krabbenmand mentaliteit waarbij mensen elkaar als krabben weer terugtrekken als ze uit de mand dreigen te klimmen. Dit gebeurt als mensen iets nieuws gaan doen, wat anderen (familie, vrienden, collega’s) spannend vinden of ze herkennen jou niet meer. Het is vaak uit liefde en bescherming. Wat Lotte nu vooraf bij familie en vrienden doet als ze iets nieuws gaat doen, is hen vooraf laten weten wat ze van hen verwacht.

Lotte: “Hé jongens, ik wil graag dit met jullie delen en ik heb van jullie nodig dat jullie gewoon enthousiast zijn en gaan steunen en ik wil alsjeblief geen kritische vragen nu, want dat helpt mij niet.” 

Gelukkig was er op Ibiza geen sprake van en voelden zij zich gesterkt door elkaar. Het is belangrijk om vrouwen op te zoeken die je de energie geven om nieuwe dingen te doen. Lotte benadrukt dat het ook goed is om te boeken te lezen van, te luisteren naar en te spreken met mensen die al een paar stappen voor op jou hebben.

De invloed van hormonen en de vrouwelijke cyclus

Margit werkte voorheen als private banking manager in Duitsland. Daarna verhuisde ze naar Nederland en kreeg twee kinderen. Ze ging een massage opleiding doen en vanaf 2002 doet ze met liefde shaitsu massages

Margit: “Een vrouw die tot rust komt bij mij en vanuit haar hoofd naar haar hart, naar haar lijf gaat en elke keer weer stappen zet voor zichzelf dat is het grootste geschenk.”

Margit had zelf gezondheid en hormonale klachten. Ze ging met zichzelf aan de slag en studeerde orthomoleculaire  voedingsleer. Sinds kort is ze consultant en doet ze bloedtesten. Vrouwen moeten soms zwart op wit zien hoe het in haar lichaam is. De bloedtest en de uitslag daarvan is vaak een realitycheck, maar het gaat veel dieper, want wat zit daarachter? Het gaat niet alleen om symptoombestrijding, maar om echt aan de slag te gaan met de oorzaak.  Vaak heeft het te maken met voeding, maar het kan ook andere oorzaken hebben waarbij systemisch werk kan helpen. 

 Margit: “Alle wijsheid zit in onszelf, maar er zit een stoflaagje op.”

Margit ziet het belang van het kennen van ons eigen cyclus. In de eerste 2 weken hebben we andere behoeften dan in de laatste twee weken. In de laatste periode zijn we vaak eerlijker en dat is niet altijd even leuk voor de ander, maar wel beter voor onszelf. Het slikken van de pil maakt vrouwen vlak. 

Margit: “Praat met jezelf ook eens een keer zoals je met je partner of je beste vriendin zou praten.” 

Margit wil workshops voor vrouwen organiseren om meer liefde voor zichzelf te ervaren en ze is nu klaar om die stap te ondernemen. 

Eerlijk zijn is belangrijk

Lotte benadrukt het belang van eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen. Soms moet je nee zeggen of een afspraak verzetten om voor jezelf te kunnen zorgen. Meestal doe je daar niet alleen jezelf, maar ook de ander een plezier mee omdat je niet goed kunt presteren als je niet goed in je vel zit.

Lotte: “Kijk in de spiegel: wat zeg je tegen jezelf? Hoe kijk je naar jezelf? “

Margit heeft veel stappen gemaakt met behulp van familie opstellingen. Onlangs had ze een gesprek met haar kinderen over haar behoeften. Het was een mooi gesprek waarbij ze ook eerlijke feedback van haar kinderen kreeg. Het is niet altijd een leuk gesprek, maar wel heel waardevol. Zo kreeg ze een keer van haar zeer boze dochter te horen:

Margit: “Mam, mag ik mijn eigen lessen ook zelf doen!” 

Dit vond ze prachtig, want haar dochter durfde eerlijk haar gevoelens uit te spreken. Margit is dit jaar 52 jaar geworden en heeft het gevoel dat dit haar kroonjaar is. Ze vindt het prachtig om ouder te worden en voelt zich bij wijze van weer herboren omdat ze alles al heeft meegemaakt en voelt zich als een leeg blad papier dat ze zelf weer kan invullen.

Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Margit horen? Hoe Margit leerde over zelfliefde en het uiteindelijk toepaste op zichzelf en haar werk? Hoe ze beiden enorme sprongen in hun persoonlijke ontwikkeling maakten na een workation in Ibiza. Over het belang van een goede balans in je hormonen en hoe onze voeding invloed heeft op onze gezondheid? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes:

Margit Ceska

Spotify Margit Ceska

SoundCloud Margit Ceska

Instagram Margit Ceska

Linkjes Spotify en SoundCloud podcast 286:

  


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!