ere #284 Communiceren met je verstandelijk beperkte, autistische kind - Spiegelcoach Marian van Tour
#284 Communiceren met je verstandelijk beperkte, autistische kind - Spiegelcoach Marian van Tour

#284 Communiceren met je verstandelijk beperkte, autistische kind - Spiegelcoach Marian van Tour

In podcast 284 heb ik een gesprek met Marion van Tour. Dankzij haar oudste dochter die verstandelijk beperkt en autistisch is, ontwikkelde zij zich tot spiegelcoach en heeft zij nu haar eigen opleidingsinstituut waar zij anderen opleidt tot spiegelcoach.

“Mijn grootste inspiratiebron is mijn oudste dochter.”

Van fulltime juf naar fulltime moeder van een autistisch kind

Voordat Marion en haar man besloten een kind te adopteren, werkte ze als juf bij een basisschool. Ze besloot te stoppen met werken om tijd te nemen voor de hechtingsperiode met haar kind. Hun oudste dochter adopteerden ze 22 jaar geleden vanuit China. Op het moment van adoptie werd aangegeven dat zij verder gezond was. Toen hun dochter eenmaal thuis was bleek ze toch wel wat problemen te hebben. Ze weigerde vast voedsel te eten en wilde ook niet drinken. Het was een moeilijke en stressvolle periode waarin ze probeerde uit te zoeken wat er met haar dochter aan de hand was.

“Ik ben allerlei cursussen en trainingen gaan doen om haar te helpen, maar eigenlijk hielp ik daarmee mezelf.”

Marions dochter blijkt een klassieke vorm van autisme te hebben. Ze is verstandelijk beperkt en heeft een ontwikkelleeftijd van 1,5 jaar. Daarbij heeft ze last van psychoses en dwanghandelingen. Een vriendin die kinderfysiotherapeut is en gespecialiseerd is in sensorische integratie problematiek wijst hen op verschillende therapieën om hun dochter zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ondanks de vele uitdagingen met hun oudste dochter, besluiten ze nog een dochter te adopteren. De jongste dochter is verder gezond, maar had in het begin wel een fysieke achterstand. Na thuiskomst ging het snel goed en groeide ze 20 centimeter in het eerste jaar. De jongste dochter doet het nu goed, ze studeert aan de HBO, loopt stage, is aan het werk en heeft veel vrienden.

 Van een 4 persoons gezin naar een 2 persoons gezin

Marion woont nu samen met haar jongste dochter en dat is een behoorlijke omschakeling.

“We zijn van een 4 persoonsgezin naar een 2 persoonsgezin gegaan want mijn oudste woont niet meer thuis sinds ze 11 is, mijn man is overleden en dan heb je opeens een ander leven dan je van te voren voor ogen had.” 

Als haar oudste dochter 11 jaar oud is wordt de situatie thuis onhoudbaar. Haar dochter wordt steeds agressiever en extremer in haar gedrag. Ze hadden een team van studenten in huis die hielpen met activiteiten met haar dochter om haar ontwikkeling te stimuleren, maar zij konden het vaak niet meer volhouden. Ze waren ook bezig met een bouwen van een extra verdieping. Door de bouwwerkzaamheden moesten zij een tijdlang alleen op de benedenverdieping leven en was het heel chaotisch in huis. Hun dochter ging vanwege deze situatie van een halve dag naar de hele dag school en dat veroorzaakte te veel prikkels waardoor haar gedrag steeds heftiger werd. In die tijd gooide haar dochter ook steeds de bril van haar man van zijn neus. 

“Ze wilde hier iets mee vertellen. Als je weet wat de boodschap is, dan verandert het gedrag.” 

Ze besprak dit met haar man. Hij dacht dat hun dochter om aandacht vroeg, maar Marion dacht dat hun dochter wilde dat haar vader naar binnen keek, niet met een bril, maar naar binnen toe gericht. Daarna ging het mis met hun dochter en werd zij middels crisisopvang uit huis geplaatst. Kort daarop had haar man steeds hoofdpijn. De huisarts gaf aan dat hij overspannen was, maar de hoofdpijn bleef en hij kreeg meer problemen. Hij ging naar een bevriende homeopaat en die gaf aan dat het niets met overspannenheid te maken had en zei dat hij zo snel mogelijk naar een neuroloog moest. Er wordt een tumor in zijn hoofd gevonden die niet operabel is en ze krijgen te horen dat hij nog maar een paar weken te leven had. Het moment dat zij dat wisten en zij bij hun dochter langs kwamen, heeft ze zijn bril niet meer van zijn hoofd geslagen.

“Zij heeft dat gewoon gevoeld of geweten, maar kon dat niet uiten omdat ze niet kan praten.” 

Marion ging samen met haar man ging ze mediteren en beiden kregen ze een boodschap van hun oudste dochter. Ze zei tegen hen dat haar vader niet bang hoefde te zijn omdat zij hem de weg zou wijzen. De volgende dag bezochten ze hun dochter. Ze gingen naar het strand en hun dochter liep samen met haar vader richting de zee, maar liep halverwege terug naar haar moeder. Marion legde dit moment vast op foto’s. Ze had altijd al het gevoel dat haar dochter niet wilde leven en dat zij uit het leven zou stappen als ze de kans zou krijgen. Op het strand liet zij haar weten: “Ik kies voor het leven, ik kom naar jou en ik ga niet met hem mee.” Vanaf dat moment had Marion nooit meer bij haar dochter het gevoel gehad dat ze niet meer wilde leven.

“Ik heb dus echt moeten leren communiceren zonder woorden.” 

Van spiegelcoach naar opleider tot spiegelcoach

Marion geeft aan dat haar dochter agressief was, maar dat het een functie had. Had was altijd gericht richting de leiding en het was haar manier om aan te geven dat er iets aan de hand was en dat ze hulp nodig had. Op een gegeven moment begon haar dochter haar bril van haar hoofd af te slaan. Marion schrok hier enorm van en ging bij zichzelf naar binnen om te weten te komen wat haar dochter haar probeerde duidelijk te maken. 

“Op het moment dat ik besefte: ik moet gewoon in het hier en nu zijn en er gewoon helemaal zijn, toen was het klaar. Ik   moest om Janneke te begrijpen op een andere manier naar haar gaan kijken.” 

Marion is therapeut, maar verwijst ook door naar een huisarts bij medische aandoeningen of problemen. Tegelijkertijd kijkt zij vanuit haar expertise wat de aandoening over jou te zeggen heeft. Wat vertelt het over jou? 

“Dat is met spiegelen of het gedrag van de ander verdwijnt, die gaat gewoon iets anders doen, want jij zendt iets anders uit. Of je hebt er gewoon geen last meer van.”

Marion is spiegeltherapeut, maar leidt ook coaches en therapeuten op. Er zijn ook mensen die heel graag de opleiding willen doen voor hun eigen persoonlijke proces. 

Wil je het hele verhaal van Marion horen? Hoe ze haar oudste dochter leerde begrijpen door te spiegelen en zo ook zichzelf beter ging begrijpen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes

Spiegel je Wijs

Linkjes Spotify en SoundCloud podcast 284

  


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!