ere #287 Relatietherapie juist wanneer het goed gaat! Verdieping in je relatie met Mark & Femke van ByMF
#287 Relatietherapie juist wanneer het goed gaat! Verdieping in je relatie met Mark & Femke van ByMF

#287 Relatietherapie juist wanneer het goed gaat! Verdieping in je relatie met Mark & Femke van ByMF

In podcast 287 ga ik in gesprek met Mark en Femke. Ze zijn partners zowel in hun privé leven als in hun werk en ouders van twee kinderen. Ze gingen samen in relatietherapie en passen hun kennis en ervaring toe bij hun eigen bedrijf ByMF waar ze relatie coaching geven.  

“Wij helpen stellen om meer geluk in hun relatie te vinden, maar ook meer bewustzijn te creëren en meer begrip te krijgen over wat liefde is en hoe je een relatie met elkaar hebt.” 

Er is zoveel te ontdekken over liefde en relaties

Mark en Femke hebben zelf op de harde manier geleerd dat het best wel ingewikkeld is om samen verliefd te blijven, een gezin neer te zetten en het dan ook nog goed houden met elkaar. Ze zijn tot het besef gekomen dat er nog zoveel te ontdekken is over liefde en relaties en zoveel te leren.

Femke: “Wij zijn nu 19 jaar samen en ik kan wel zeggen dat we inmiddels misschien wel aan onze 3e relatie begonnen zijn, waarin we elkaar steeds ontdekken en onszelf ook opnieuw ontdekken.”

Femke is relatietherapeut en zit meer op de energie tussen mensen en het relationele stuk. Zij richt zich op de communicatie en hoe men de verbinding met elkaar kunt gaan voelen. Daarnaast richt zij zich op de verbinding met jezelf en contact en liefde voor jezelf. Ze doet cacao ceremonies met vrouwen waar bij ze echt bij zichzelf stilstaan en in hun vrouwelijke energie zakken en voelen waar ze eigenlijk naar verlangen. Mark richt zich meer op het individu. Hij kijkt met de mensen naar het innerlijk kind en verlangens vanuit vroeger die je meeneemt in de relatie.

Mark: “Je neemt natuurlijk jezelf mee de relatie in en dan neem je een rugtas van je hele leven mee.” 

Kiezen voor relatietherapie

Mark en Femke leren elkaar 19 jaar geleden kennen via een vriendin. Ze waren beiden totaal niet bewust van wat liefde is. Ze gingen hun relatie aan in de trant van: “We zien wel waar het schip strand.” En het schip strandde een aantal jaar later nadat hun twee kinderen geboren waren. Ze waren geen van beiden praters en zeker niet met elkaar. Er waren veel onuitgesproken zaken die bleven liggen en dat kwam tussen hen in te staan totdat ze op het punt of no return terecht kwamen. Er was sprake van verliefdheid op een ander. Het kon zo niet verder, maar hoe dan wel?

Mark: “De makkelijkste weg is uit elkaar gaan, net als de rest van Nederland. Of we gaan eens met elkaar onderzoeken: waarom komen we nu weer op dit punt? Niet alleen nu, maar ook in voorgaande relaties?”

Ze kozen voor relatietherapie om in ieder geval aan hun kinderen te kunnen uitleggen dat ze er alles aan hebben gedaan om hun relatie te redden. Ze hadden ieder hun eigen insteek. Femke liet de uitkomst open. Mark wilde gewoon dat het goedkwam. In de loop der jaren was er een dynamiek tussen hen ontstaan en de komst van de kinderen veranderde hier ook iets in. Femke was zichzelf kwijtgeraakt omdat ze zoveel verschillende rollen te vervullen had.  Ze had het gevoel dat er  bijna geen ruimte meer voor wie zij eigenlijk was.  Daarbij krijgen we allemaal in meer of mindere mate wonden mee vanuit onze jeugd en onbewust geef je zelf weer dingen door aan je eigen kinderen. 

Femke: “Op het moment dat jij jouw wonden niet kent, dan gaat dat zich doorspelen in je liefdesrelatie want je liefdesrelatie is vergelijkbaar met de relatie die had met je opvoeders, want je gaat ook een hechting aan met je partners en dat heb je ook met je ouders gedaan.” 

Mark geeft aan dat zijn hele bestaansrecht ging over het verzorgen van Femke. Hij haalde daar zijn waarde uit. Hij had de hele tijd een stemmetje in zijn hoofd dat zij: “Kijk eens wat ik allemaal voor je doe en ik krijg er helemaal niets voor terug.” 

Mark: “Het was meer een transactie dan dat het onvoorwaardelijke liefde was.” 

Iedere dag bewust voor elkaar kiezen

Femke had in het begin van de relatietherapie moeite om voor Mark te kiezen omdat ze de druk voelde dat het voor de rest van hun leven zou zijn. De relatietherapeut gaf aan: “Kies is voor een dag.” En dat gaf een ander perspectief op de relatie.

Femke: “Iedere dag besloot ik voor mezelf opnieuw: ja, ik wil hier zijn!”

Na 5 maanden stopten ze met relatietherapie. Ze waren er nog niet, maar waren wel in een nieuwe fase beland waarin ze hadden besloten dat ze samen door wilden gaan. Ze deden beiden aan persoonlijke ontwikkeling. Femke ging voor en Mark zag haar ontwikkeling en besefte al snel dat hij ook meer moest ondernemen om vooruit te komen. 

Mark: “Tot een bepaalde hoogte kun je dingen leren met cursussen enzovoorts en alle mensen die daarna doorgaan en groter worden, die gaan allemaal met persoonlijke ontwikkeling aan de slag.”

Het was heel belangrijk om het traject samen in te gaan. Het was de brandstof voor het vervolg van hun relatie. Je kan niet alles meteen helen, maar het gaat om bewustzijn. Het gaat om bij elkaar te zien welke emoties en welk verlangen erachter zit. Ook als je een goede relatie hebt, kan relatietherapie een beter perspectief op elkaar en de relatie geven.

Femke: “Soms heb je echt even in te checken bij de ander in zijn wereld en vanuit dat perspectief te kijken van: hé hoe zie jij de wereld eigenlijk? Op het moment dat je die brug oversteekt, kom je in een andere wereld en dan leer je ook weer nieuwe dingen en daar zit echt de magie.” 

Femke was al voor zichzelf begonnen op het gebied van coaching. Mark was bezig met een opleiding psychodynamische therapie. Femke gaf trainingen voor aanstaande ouders met iemand samen. Toen deze persoon uitviel, stelde Mark voor om het samen met haar te doen en zo is de samenwerking begonnen. De kern van een goede relatie is jezelf en elkaar de volgende vragen stellen:

Femke: “Wat is je intentie voor de relatie? Hoe wil je dat de relatie eruit zien. Hoe wil je je voelen in de relatie? En daar iedere dag ook bewust even bij stilstaan.”

Wil je het hele verhaal van Mark en Femke horen? Hoe hun eigen relatie in zwaar weer zat en ze nu elke dag weer voor elkaar kiezen? Hoe zij samen werken als relatiecoaches en welke tips zij nog meer hebben voor het hebben van een goede relatie? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes:

Mark en Femke

Instagram Mark en Femke

Linkjes Spotify en SoundCloud podcast 287:


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!