ere Ja zeggen, nee bedoelen. Grenzen aangeven om stress & burn-out te voorkomen met Miranda Maris
Ja zeggen, nee bedoelen. Grenzen aangeven om stress & burn-out te voorkomen met Miranda Maris

Ja zeggen, nee bedoelen. Grenzen aangeven om stress & burn-out te voorkomen met Miranda Maris

In deze podcast spreek ik met Miranda Maris. Zij is stress en burn-out coach. Daarnaast is zij mentor voor leidinggevenden. Zelf werkte zij als leidinggevende van een grote afdeling in het bedrijfsleven, maar kreeg 7 jaar geleden een burn-out. Ze zet haar kennis en ervaring in om andere mensen met stress of burn-out of er tegenaan zitten te helpen.

 “Hoe meer ik leerde over stresspreventie, hoe meer ik me heb verbaasd dat we deze kennis niet op school leren.’” 

Waar krijg je energie van?

Miranda had 7 jaar geleden zelf een burn-out na een stressvolle periode als leidinggevende. Ze besloot een opleiding stresspreventie en burn-out coach te volgen. In eerste instantie om zichzelf te leren begrijpen. Naar mate ze meer leerde, voelde ze de behoefte haar kennis te delen. Na een tijd ging Miranda in gesprek met haar HR manager en gaf aan dat het werk dat ze daar deed niet meer bij haar paste en begon voor zichzelf. Miranda had hier geen seconde spijt van en vertrouwde op wat haar gevoel zei. Ze had geleerd dat het belangrijk is om je talenten te volgen. We leren keuzes te maken die verstandig zijn en met het hoofd zijn gemaakt.

 “Klopt het wat je hoofd je vertelt of probeert het jou op een plek te houden die een schijnveiligheid is.” 

Miranda heeft als tip voor haar cliënten dat ze een energiedagboek bijhouden waarin zij per dag opschrijven waar ze energie van krijgen, waar ze op leeglopen en welke activiteiten neutraal zijn. Ze had zelf geen idee waar ze blij van werd en raakte in paniek. Het was een trieste ervaring in haar eigen coaching. Daarom is het belangrijk om met die kleine stap te beginnen. Kijken waar je energie van krijgt en dat gaan doen. Dingen die energie kosten op dat moment niet doen en dan langzaam opbouwen.

“Er zit jaren tussen mijn eigen burn-out, de stappen die ik heb gezet in de opleiding , mijn baan opzeggen en waar ik nu sta.” 

Grenzen aangeven

Miranda geeft aan dat grenzen aangeven een belangrijk onderdeel is van het proces. Het is goed jezelf keer op keer af te vragen: Is dit wat ik wil? Voelt dat goed? Vaak zeggen we ja, terwijl we nee bedoelen. Het blijft een leerproces dat begint met bewustwording. Het is een leven lang leren door dingen te doen en er steeds beter in te worden. Durf nee te zeggen. Als je bijvoorbeeld je agenda te vol hebt gepland. Het is dan respectvol om te zeggen dat je een afspraak liever een andere keer laat plaatsvinden omdat je dan meer aandacht, energie en tijd hebt. Stress en burn-out begint bij het niet voelen van grenzen. Je gaat dan onbewust over je grenzen heen. Het is belangrijk dit te herkennen en te weten wat je zelf belangrijk vindt.

 “Ik vond het heel erg lastig om zelf te leren om van het hoofd wat verder naar beneden te zakken en wat meer dat gevoel te laten leiden.”

Mentor voor leidinggevenden

Miranda was jarenlang leidinggevende voor een groot team op de kantenservice afdeling. Nu dat zij ondernemer is, wordt ze benaderd door leidinggevenden uit haar netwerk die graag een mentor willen. Ze weet uit eigen ervaring dat je als leidinggevende vaak een eenzame en stressvolle functie hebt omdat je moet balanceren tussen wat het team wil en wat de directie wil. Door met deze leidinggevenden te sparren creëert ze rust en overzicht in hun werkzaamheden. De vraagstukken waar Miranda vaak mee te maken krijgt, gaan over verandering in het team of van richting van het bedrijf of over hulp bij het voorbereiden van moeilijke gesprekken.  

“Dit heeft me een nacht slapen opgeleverd!”

Door met een mentor te praten kan stress in het team en bij de leidinggevende zelf worden voorkomen. Naast het inhoudelijke stuk houdt Miranda ook in de gaten hoe het met de persoon zelf gaat door bijvoorbeeld te vragen wanneer ze voor het laatste gesport hebben. Er zijn vaak wel trainingen voor managementteam leden, maar voor het middenmanagement is het nog niet gebruikelijk. Miranda stapt met haar mentorschap in een gat in de markt. 

“Het is een heel dankbare rol die ik niet had bedacht toen ik voor mezelf begon.”

Wil je het hele verhaal van Miranda Maris horen? Hoe zij leerde van haar eigen burn-out en haar kennis en ervaring nu inzet om anderen te helpen? Hoe ze tot de dag van vandaag leert haar grenzen aan te geven? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes:

Miranda Maris

Instagram Miranda Maris

Linkjes Spotify & SoundCloud podcast

 


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!