ere Afscheid van het (top)sportleven van je kind - Styliste Valerie Toonen over business & family
Afscheid van het (top)sportleven van je kind - Styliste Valerie Toonen over business & family

Afscheid van het (top)sportleven van je kind - Styliste Valerie Toonen over business & family

In afl. 250 spreek ik met Valerie Toonen. Ze is stylist, heeft een eigen kledingwinkel She Clothes in Roermond, een webshop en is personal branding coach. Ze combineert ondernemerschap met moederschap en is mantelzorger voor haar chronisch zieke partner. Haar 18 jarige zoon nam twee jaar geleden afscheid van zijn leven als topsporter en dat had impact op het gehele gezin.

Foto: Photo By Saar

Moederschap combineren met ondernemen

Valerie raakt zwanger als ze 19 jaar is. Al snel besluit ze haar kind te houden en ervoor te zorgen: "Ik ben zijn moeder dus ik ga hem opvoeden." Valerie besluit om in de avonduren te gaan werken zodat ze overdag bij haar zoon kan zijn en haar ouders 's avonds kunnen oppassen. Daarna komt ze in de modewereld terecht. Eerst bij de winkel van haar schoonouders en later als assistent-manager van een filiaal van een modezaak. Al snel daarna wordt ze manager bij een ander filiaal. Daar vervangt ze het complete team en binnen korte tijd wordt haar filiaal één van de best lopende filialen van Nederland. De volgende stap was het openen van haar eigen winkel 'She Clothes' in Roermond. In het begin was ze zeven dagen per week aan het werk in haar winkel. Door de inzet van online marketing en de ontwikkeling van een webshop werkte ze aan haar zichtbaarheid en werd haar kledingzaak succesvoller. De geboorte van haar zoon op jonge leeftijd heeft volgens Valerie bijgedragen aan haar transformatie en persoonlijke ontwikkeling.

 "Als je jouw doelen helder hebt, deze stapje voor stapje nastreeft en je daaraan vasthoudt, dan is het haalbaar."


Ondernemerschap combineren met mantelzorg

De partner van Valerie werd ziek en met de jaren werd het ziektebeeld steeds ernstiger. Op dit moment is hij uitbehandeld en heeft hij chronische pijnen waardoor hij mantelzorg nodig heeft. Samen met haar zoon is ze mantelzorger: "De liefde houdt ons sterk en samen." Vanwege de zorg voor haar partner is Valerie weinig fysiek in de winkel aanwezig. Gelukkig heeft ze inmiddels een team waar ze op kan bouwen en kan ze vanuit huis online ondernemen met haar bedrijf Personal Brandig Agency.

 "Ik probeer te kijken naar wat er wel kan in plaats van wat er niet kan."


Valerie is bezig met de ontwikkeling van een training op het gebied van styling. "Hoe kan jij je mooiste zelf zichtbaar laten stralen op een manier die bij jou past?". Ze is inzetbaar als personal shopper en voor een garderobe detox: "In een kast zit vaak veel emotie en die moet je met jezelf aangaan." Sinds kort organiseert ze all inclusive style fotoshoots voor ondernemers waarbij ze de ondernemers volledig ontzorgt.


Afscheid (top)sportleven van je kind 

De ziekte van haar partner had invloed op het gehele gezin. De zoon van Valerie deed al zeven jaar aan topsport. Zij en haar partner zetten zich volledig in voor de sportcarrière van hun zoon. Een paar keer paar week reed ze naar Leuven en Luik voor de karate trainingen en regelmatig ging ze naar het buitenland voor wedstrijden. Als jong kind vergt het veel discipline om het trainingsschema vol te houden. Haar zoon heeft veel kinderfeestjes en andere activiteiten gemist. 


Door de ziekte van zijn vader, werd het steeds lastiger om op topniveau te blijven presteren en gemotiveerd te blijven omdat zijn ouders niet meer overal bij konden zijn. Dat deed hem besluiten om met topsport te stoppen en zich te richten op zijn studie. Een groot deel het leven van Valerie draaide om de topsport van haar zoon en dat viel in één keer weg. "Ik miste de ritjes naar het buitenland en de band met de groep." Wat Valerie aan de ouders van kinderen die willen stoppen met (top)sport meegeeft is: "Leg die emotie bij jezelf neer. Het moet niet zo zijn dat jouw kind zich schuldig voelt naar zijn of haar ouders omdat het kind een keuze heeft gemaakt waar hij of zij achter staat."


Valerie is trots op haar zoon en ziet dat zijn opvoeding en het beoefenen van sport op topniveau de basis hebben gevormd voor de discipline die hij nodig zal hebben voor het volgen van zijn studie.


"Een dikke vinger naar de mensen die zeiden dat er niets van mij en mijn zoon terecht zou komen!"


Wil je meer te weten komen over de ervaringen van Valerie als tienermoeder, (online)ondernemer, mantelzorger en moeder van een topsporter, luister dan aflevering 250 van de Lotte Gerland Podcast.Handige linkjes

Website She Clothes

Website Personal Branding Agency

Volg She Clothes op Instagram

Volg Personal Branding Agency op instagramLinkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 250
Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!