ere #292 Moed, kwetsbaarheid en keuzes maken - Insta Live met Cherisa Schouten
#292 Moed, kwetsbaarheid en keuzes maken - Insta Live met Cherisa Schouten

#292 Moed, kwetsbaarheid en keuzes maken - Insta Live met Cherisa Schouten

Tijdens deze Insta Live spreek ik met Cherisa Schouten. Ik praat in podcast 292 met haar over je kwetsbaar durven opstellen en de moed hebben om in jezelf te investeren en levens veranderende keuzes durven maken.


Cherisa: “Ik ga eigenlijk zoveel dingen niet aan uit angst of uit onzekerheid of uit twijfel en toen ik het boek van Brené Brown las, had ik zoiets van dat wil ik niet meer!”


Vol voor modellenwerk gaan en toen kwam corona

In oktober 2019 ging Cherisa voor 2 maanden naar Kaapstad in Zuid-Afrika voor een modellen opdracht. Ze had haar Bachelor Social Work behaald en had besloten vol voor modellen te gaan omdat dat haar passie was. Het was ontzettend spannend, want ze had tot die tijd haar hele leven in haar ouderlijk huis gewoond. Toen zij ’s nachts aankwam bij het huis waar ze met 4 collega modellen zou verblijven, was het donker en ze voelde zich helemaal alleen en dacht: “Waar ben ik aan begonnen?”

Lotte had een vergelijkbare ervaring toen zij voor 5 maanden stage ging lopen in Suriname. Net als Cherisa wist ze niet wat haar te wachten stond en vond ze het onwijs spannend en ook zij vroeg zich af: “Waarom wilde ik dit?” Echter na haar studie ging Lotte weer terug naar Suriname en dit keer voor onbepaalde tijd. Ondanks dat deze stap groter was, voelde het toch rustiger omdat ze nu wist waar ze heen ging.  

Cherisa was in januari 2020 weer terug in Nederland en ging volop aan het werk als model totdat Corona kwam en haar modellenwerk stil kwam te staan.


Cherisa: “Een week voor de lockdowns had ik de repetities voor mijn eerste grote commercial die ik ging draaien in het buitenland.” 


Ze zat thuis zonder modellenwerk en dat was een uitdaging, maar tegelijkertijd een mooie periode omdat ze nu tijd had om na te denken over wat ze echt wilde. 


Cherisa: “Wat wil ik eigenlijk en waar wil ik heel graag heen? Wat zijn mijn dromen? Wat zijn mijn doelen op het gebied van modellenwerk?”


Ze ging toch een baan zoeken binnen het werkveld waarvoor ze had gestudeerd, eigenlijk puur uit angst omdat ze voelde dat ze iets moest doen om aan inkomsten te komen. Ze ging 4 maanden lang 3 dagen in de week aan het werk. Daarna ging ze over op flexwerken en dat heeft ze tot april van dit jaar gedaan.

Jezelf kwetsbaar opstellen en keuzes durven maken

Cherisa was als kind altijd al bezig met schrijven. Nu schrijft ze over alles wat ze meemaakt. Ze heeft het gevoel dat ze heel graag een boek wil schrijven en dacht:


Cherisa: “Ik ga het gewoon doen en ik zie wel waar ik uitkom!”


Ook in haar modellenwerk heeft ze een bepaalde keuze gemaakt. Hier wil Cherisa nog niet zoveel over kwijt omdat ze dit later bekend zal maken. Dat blijft nog even spannend, maar de aanloop naar het maken van deze keuzes begon bij een manifestatie challenge.


Cherisa: “Vanaf toen ben ik veel meer aandacht  gaan besteden aan wat er eigenlijk binnen in mij gebeurt” 


Het heeft veel invloed gehad op de keuzes die zij daarna maakte. Nu gaat ze mediteren en bij zichzelf inchecken voordat ze bepaalde keuzes maak. De vraag van Kim Munnecom: “Wat zou je doen als je van jezelf zou houden?”, was voor Cherisa een gamechanger. Lotte kan hier helemaal in meekomen. Toen zij op 17 jarige leeftijd noodgedwongen moest stoppen met Volleyballen kwam de vraag: wat nu? Ze miste de verhalen en ervaringen van anderen en hieruit is haar huidige bedrijf ontstaan. Om de verhalen van ondernemers op een goede manier in de wereld te zetten zodat zij daarmee weer andere mensen kunnen bereiken en helpen. Sport zit al jarenlang in het leven van Lotte verweven en nu wil ze daar meer mee gaan doen.


Lotte: “Als je een bepaalde keuze wilt maken, maar je weet niet zo goed welke dan de goede keuze is met hoofd, schrijf op A4-tjes de verschillende keuzes en leg ze dan op de kop neer zodat je niet weet wat waar ligt en dan ga je ook eens op staan om te voelen wat het met je doet.” 


Lotte deed dit en er kwamen voor haar hele duidelijke antwoorden uit. Cherisa geeft aan dat dit mooi hand in hand samen gaat met kwetsbaarheid. Het onder ogen durven zien van je situatie. Het moedige is dan daarop actie te ondernemen.


Cherisa: “Ik voel dat deze situatie niet meer bij me past. Ik zie dat, ik durf dat aan te zien en vervolgens beslis ik om iets anders te doen.”


Verzamel jouw supportgroep en investeer in jezelf

Lotte vertelt dat de meest kwetsbare situatie voor haar was toen zij net bevallen was van haar dochter. Ze moest toen hulp vragen aan haar man, familie en vrienden en had het geluk dat zo zoveel mensen om zich heen had die haar wilden helpen. Daarnaast verzamelt zij mensen om zich heen waar ze mee kan sparren en die haar inspireren.


Lotte: “Ik probeer dat ook wel bewust op te zoeken om in ieder geval met regelmaat met mensen te sparren die verder zijn bijvoorbeeld of die net als ik echt groots durven en kunnen dromen en denken.”


Cherisa ervaart ook dat het belangrijk is om de juiste supportgroep om je heen te verzamelen, daarnaast heeft ze veel geld in zichzelf geïnvesteerd in de vorm van coaching opleidingen en programma’s.


Cherisa: “Ik zat financieel niet in een heel gunstige situatie, maar omdat ik meer zelfliefde ben gaan ontwikkelen dacht ik: Ja maar, ik ben het wel waard om in te investeren en ik ga het gewoon doen!” 


Ze vond het allemaal heel spannend, maar ondanks de onzekerheid gunde ze het zichzelf. Lotte kan beamen dat het zich altijd uit betaalt, is het niet in geld, dan is het wel de ervaring, de kennis die je opdoet of de mensen die je leert kennen.

Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Cherisa horen? Hoe Cherisa vol voor haar passie ging, maar door Corona weer aan het denken werd gezet over wat ze nu echt wilde? Hoe ze uitzelfliefde voor zichzelf koos en in zichzelf investeerde? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren!

Handige linkjes:

Instagram Cherisa Schouten

Linkjes Spotify en SoundCloud podcast 292:

 


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!