ere Erlinde Weller: Een op tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waar is de begeleiding?
Erlinde Weller: Een op tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waar is de begeleiding?

Erlinde Weller: Een op tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waar is de begeleiding?

In podcast 274 spreek ik met Erlinde Weller. Ze is getrouwd en heeft een zoon. Ze is Reiki master en holistisch therapeut en begeleidt vrouwen die een miskraam hebben gehad. Haar onderneming is ontstaan vanuit haar eigen ervaring met miskramen en de fysieke en psychologische impact daarvan.

“Als mensen mij vragen: hoeveel kindjes heb jij? Dan vind ik dat soms best een lastige vraag en de reden is dat er eentje hier is, maar er zijn er ook een paar niet hier.“ 

De impact van een miskraam

Op haar 30-ste krijgt Erlinde een burn-out. Op dat moment werkte ze in de marketing en besloot dat het niet meer paste. Ze vertrok voor 1 maand naar Bali en in de eerste week ging ze in een stilte retraite.  Nadat ze terugkwam van Bali startte ze bij een nieuwe werkgever en vlak na het tekenen van haar contract bleek ze zwanger te zijn. Bij de eerste echo was alles nog goed, maar bij de 12 weken echo was het mis.

 “Toen was er geen hartje en dat was echt een klap in ons gezicht” 

 Waar bijna niet over gesproken wordt, is de fysieke impact van een miskraam. De baby moet er nog wel uitkomen en dat is heel heftig.

 “Hoe verder de zwangerschap is na 8 weken, dan mag je echt wel van een bevalling verwachten qua hevige weeën.” 

Dit had niemand haar verteld en ze was hier totaal niet op voorbereid. Ze werden naar huis gestuurd met een foldertje waar 3 opties in stonden: via de natuurlijke weg, met behulp van medicijnen of curettage.

Een spoed curettage ondergaan

Erlinde meldde zich ziek, maar dat voelde in eerste instantie niet goed. Ze had net een burn-out gehad en was maar een paar weken aan het werk bij haar nieuwe baan. Ze sprak met een collega van wie ze wist dat zij ook een miskraam had gehad en zij was zeer behulpzaam. Ze besloot daarna toch te gaan werken. Ze vertelde het ook aan andere collega’s en tot haar verbazing hadden meer collega’s een miskraam ervaren. Ze had gekozen voor de natuurlijke weg. Ongeveer 2 weken na de 12 weken echo begonnen de weeën en daarna duurde het 2 dagen en nachten voordat ze haar afspraak bij de gynaecoloog had. Die gaf aan dat het nog wel even ging duren en toen werd besloten tot een spoed curettage. Erlinde ging op haar strepen staan en eiste dat ze die nacht in het ziekenhuis verbleef. In het ziekenhuis hebben ze haar veel verdoving moeten geven en de volgende ochtend kreeg ze de spoed curettage onder volledige narcose.

 “Wat ik heel lastig vond emotioneel is: dan ben je blij dat het weg is, maar het voelt ook als je kindje. Dat je blij bent dat je kindje weg is. Dat zou je natuurlijk nooit zeggen over je kindje dat er zou komen, dus dat voelde heel dubbel.” 

Daarna kwam de ontlading en was er eindelijk ruimte voor het emotionele stuk. Erlinde en haar man hadden gelukkig veel steun van familie en vrienden.

Leren loslaten

Erlinde heeft inmiddels een zoontje. Wat ze zag bij anderen met een kinderwens is dat ze er heel star inzitten en zich volledig focussen op het krijgen van een kind.

 “Ik had voor mezelf bedacht: ik wil het anders. Ik wil leven en een kind is echt belangrijk voor me, maar het is niet alles bepalend.”

Ze was vrij snel daarna weer zwanger. Erlinde had na de 12 weken echo meer vertrouwen in deze zwangerschap, maar haar man had er meer moeite mee. De bevalling van haar zoon ging moeizaam en eindigde in een spoedkeizersnede. Hier was ze niet op voorbereid en daar was ze best verdrietig over. Na de operatie kon ze niet zoveel en moest veel om hulp vragen.

 “Wat ik interessant vind aan het proces van kinderen krijgen, of het nou wel of niet lukt, je kan het aangrijpen om dingen over jezelf te leren en aan persoonlijke ontwikkeling te doen.”

Voor Erlinde was het stukje loslaten het thema waar ze aan moest werken. Toen ze na de geboorte van haar zoon weer zwanger was, voelde ze vrij snel dat ze zwanger was, maar na 5 maanden ging het mis. Dit keer wist ze dat loslaten belangrijk is en focuste zich op haar ademhaling en het ontspannen van haar bekkengebied en het kindje kwam vanzelf los. Ze leerde samenwerken met haar lichaam in plaats van tegenwerken.

Coaching voor vrouwen die een miskraam hebben gehad

Erlinde merkte toen zij moeder was dat haar intuïtie nog sterker was dan voorheen en besloot hier iets mee te doen. Tijdens haar zwangerschapsverlof volgde ze de opleiding Reiki 1 en Reiki 2. Reiki werkt met levensenergie en handoplegging. Daarna volgende ze de HBO opleiding Holistisch Therapeut. Bij deze opleiding leerde ze dat er achter fysieke klachten vaak een diepere betekenis ten grondslag ligt. Na 2 lessen deed ze midden in de coronatijd een oproep op Facebook om te testen met Reiki behandelingen. Ze kreeg 30 aanmeldingen van mensen die dit wel wilden proberen. 

"Toen dacht ik: hé dat is grappig, want als ik Reiki geef, komen er op een gegeven moment vanuit het lichaam thema's ter sprake die altijd iets zeggen over de dingen waar iemand mee worstelt."

Erlinde heeft haar kennis van Reiki en Holistisch Therapeut gecombineerd in coaching. Het is een combinatie van praten en werken met het lichaam.  Ze plaatste een bericht in de Facebookgroep Business Babes om het onderwerp miskraam te bespreken en er kwamen heel veel reacties op binnen. Erlinde begeleidt nu vrouwen die een miskraam hebben gehad.

 “Ik had al heel lang sterk het gevoel dat ik voor vrouwen iets wilde betekenen, maar ik wist nog niet zo goed wat.”

Wil je het open en kwetsbare verhaal van Erlinde Weller horen? Hoe zij zelf omging met haar miskramen? Wat voor impact het op haar maakte en hoe ze haar kennis en ervaring nu inzet voor het begeleiden van andere vrouwen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes

Erllinde Weller

Instagram Erlinde Weller

Linkjes Spotify & SoundCloud podcast 274

  


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!