Van overleven naar leven met hooggevoeligheid - Psychosociaal therapeut Marjan van der Werff

Van overleven naar leven met hooggevoeligheid - Psychosociaal therapeut Marjan van der Werff

In deze aflevering spreek ik met Marjan van der Werff. Zij is psychosociaal therapeut en heeft een eigen praktijk die ‘Zienswijze’ heet. Ze helpt mensen die door diverse redenen in hun overlevingsmodus terecht zijn gekomen, terug te komen naar hun innerlijke zelf. Ze put hierbij uit eigen ervaring omdat ze zelf in een burn-out terecht kwam, het roer omgooide en besloot meer te leven vanuit het hart. Ze krijgt dikwijls terug als feedback dat ze mensen hun leven terug geeft. Genoeg reden om in gesprek te gaan met Marian!


Leven in overlevingsmodus

Marjan weet hoe het is om in overlevingsmodus te leven. Zij volgende een opleiding tot kleuterleidster. In het tweede jaar van de opleiding werd haar interesse voor kinderpsychologie gewekt. Zij wilde graag naar de HAVO overstappen om de opleiding psychologie te kunnen volgen. Haar ouders besloten echter anders. Zij waren van mening dat ze nu haar opleiding moest afmaken omdat ze eerder de HAVO niet wilde doen. En zo is Marjan het onderwijs ingerold. Later toen ze al kinderen had, is ze de opleiding psychosociaal therapeut gaan volgen. In het onderwijs werd zij intern begeleider en startte een eigen kleine praktijk. Toen ze directeur van een basisschool werd, raakte ze in een burn-out.


 “Ik maakte een verstandige keuze en geen hartkeuze.”


Van jongs af aan hebben mensen verwachtingen en onbewust past men zich aan op hoe onze ouders het willen. Voor ouders heeft het twee kanten. Ze bedoelen het goed voor hun kinderen en ze willen zelf goede opvoeders zijn die maatschappelijk gezien aan de eisen voldoen. De nadruk ligt vooral op verstandige keuzes maken. Het is dan ook moeilijk om dit als ouders los te laten en je kind in de waarde te laten. “Het stukje respect geven aan je kind voorbijgaand aan wat de maatschappij ervan zal vinden.”

Hooggevoeligheid en de verwachtingen van de maatschappij

Marjan geeft aan dat hooggevoelige mensen vaak niet passen in het plaatje van de maatschappelijke norm. Het is bewezen dat de hersenen van een hooggevoelig persoon anders werken. Er komt meer binnen en alles komt harder binnen omdat de ingebouwde filter die alle hersenen hebben minder goed werkt bij hooggevoelige mensen. Daarnaast is de spiegelneuronen activiteit hoger waardoor hooggevoelige mensen vaak voorspellend kunnen reageren en buiten contextueel denken.

Volgens Marjan zijn er vier types hooggevoelige mensen: introvert, extravert, introvert sensationseeker, extravert high sensationseeker.

De verwachtingen van de maatschappij stroken niet altijd met wat het beste voor jou werkt: “Er wordt veel waarde gehecht aan de verstandelijke ontwikkeling en veel minder aan wat eigenlijk bij jou past. Op het moment dat je doet waar je goed in bent en wat heel erg bij jou past, geeft dat energie.”

Een aantal tips die Marjan zelf ook toepast om zichzelf tegen de maatschappij te beschermen zijn:

  1. Wees selectief in het volgen van mensen op social media;
  2. Kijk zo min mogelijk naar het nieuws;
  3. Zoek de mensen op die jou liften, op waarde schatten en jou zien zoals je daadwerkelijk bent;
  4. Minder denken en meer voelen.

Traumaverwerking met psychosociaal therapeut Marjan

Marjan werkt in haar praktijk in een combinatie van praten en oefenen. Zij richt zich op trauma verwerking met behulp van onder andere EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessin) en paarden. Het is een combinatie van psycho-educatie/bewustwording en voelen/ervaren zodat het gevoel meegaat. Marjan heeft een eigen podcast ‘Happy Hooggevoelig’.

Wil je het gehele verhaal van Marjan van der Werff horen? Hoe ze zichzelf als hooggevoelig persoon heeft losgemaakt van wat er van haar werd verwacht, meer vanuit haar hart ging kiezen en minder vanuit haar verstand? Hoe ze andere mensen helpt hun leven weer terug te krijgen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.


Handige linkjes

Website Marian van der Werf

Happy Hooggevoelig podcast

Plan Storytelling Strategie Sessie met Lotte


Is jouw bedrijfsverhaal wel helder genoeg?

Verhalen zijn het enige waar mensen nog uren lang aandacht voor kunnen hebben en daarom is goede storytelling essentieel voor jouw business. Bij heel veel ondernemers gaat dit mis omdat je boodschap niet helder is. Je potentiële klanten snappen simpelweg niet waarom en waarvoor ze bij jou moeten zijn, zonde! 

Hierdoor maak je niet de impact die je zou willen maken EN loop je ook simpelweg heel veel omzet mis. Heb jij moeite jouw unieke boodschap te formuleren en toe te passen in je marketing? Neem dan gauw contact op met Lotte en haar team. Stuur via deze pagina een berichtje.

Linkjes naar Spotify & SoundCloud afl. 266

 


Over de schrijver
Ik ben Lotte, Business Storyteller, Marketeer en enthousiast podcaster. Vanuit mijn bedrijf What’s Your Story heb ik de afgelopen jaren 1000+ ondernemers en freelancers begeleid om hun persoonlijke en business verhaal in te zetten voor de marketingcommunicatie van hun bedrijf.Ook mijn eigen verhalen deel ik met liefde. Over mijn volleybal leven, over emigreren / remigreren naar Suriname en Duitsland (waar ik nu woon), het loskomen van mijn ziekteverhaal (reuma) en natuurlijk mijn ondernemersavonturen. Inmiddels onderneem ik vanuit twee landen, online vanuit mijn woonplaats Oldenburg en offline in mijn geliefde Groningen.Vanuit mijn marketing / communicatie achtergrond help ik jou je persoonlijke (business) verhaal te verhelderen.
Reactie plaatsen

Online training: Snel Zichtbaar met waardevolle content

Life time input voor al jouw marketing & communicatie uitingen

  • Nooit meer zonder ideeën voor jouw content (blogs, posts, podcasts, mails etc.)
  • Structuur in (het opknippen van) de veelheid van jouw ideeën. Wanneer je het gevoel hebt teveel te willen vertellen. 
  • Slechts 30 minuten kijktijd en je bent ready to go!