ere #293 De invloed van patronen uit je jeugd op jouw volwassen leven - Insta live met Martine Hamstra
#293 De invloed van patronen uit je jeugd op jouw volwassen leven - Insta live met Martine Hamstra

#293 De invloed van patronen uit je jeugd op jouw volwassen leven - Insta live met Martine Hamstra

In podcast 293 spreek ik live op Instagram met Martine Hamstra. Ze is intuïtief eigenwaarde coach en systemisch coach en heeft haar eigen praktijk ‘EigenWegDoelBewust’. Haar eigen ervaringen en kennis zet zij in om mensen te helpen werken aan hun eigenwaarde.

Martine: “Mijn eigen leven is mijn inspiratie om te worden en te zijn wie ik ben.” 

Het kennen van je eigenwaarde

Martine had een slecht zelfbeeld en geen gevoel van eigenwaarde. Dit heeft ze vanuit haar jeugd meegekregen. Ze neemt het haar ouders niet kwalijk: “Je kunt niet geven wat je zelf niet hebt.” Ze heeft zelf ervaren wat je op je pad tegenkomt als je onvoldoende waarde hecht aan jezelf.

Martine: “Ik vind het ongekend belangrijk dat mensen hun waarde wel leren kennen, want dan ligt de wereld voor je open.” 

In haar jeugd is Martine goed verzorgd en kwam niets tekort als het gaat om materiele zaken. Wat ze miste was emotionele betrokkenheid vanuit haar ouders. Ze voelde zich niet gezien. Ze is dat gemis gaan compenseren door volledig vanuit ratio en vanuit wilskracht te gaan leven. Ze heeft daar veel mee bereikt, maar op een gegeven moment raakte ze uitgeput en leeg qua energie. Ze ging een proces in om vanuit haar hoofd naar haar hart in te dalen.

Martine: “Als je zo gewend bent om vanuit je hoofd te leven, is het hart gebied onbekend terrein.” 

Ze heeft zelf veel therapie gehad en veel handvatten gekregen om dit proces in te gaan. Het was spannend om stapsgewijs te leren vertrouwen op wat ze voelde. De volgende stap, namelijk leren vertrouwen op intuïtie kwam later.

Leven vanuit intuïtie

Martine leefde het grootste deel van haar leven vanuit het hoofd en vanuit het denken. Dat is een enorm verschil met leven vanuit intuïtie. Ze ervaart dat het leven vanuit het hart veel eenvoudiger wordt omdat je leeft vanuit vertrouwen dat het wel goed komt.

Martine: “De basis ligt in het vertrouwen in jezelf en daarin ook ontspannen.”

Martine werkt met familiesystemen en steeds meer klanten komen voor een opstelling. Het is iedere keer weer anders en iedere keer geweldig. Het valt haar op dat vooral vrouwen issues hebben met hun moeder. Dit heeft zij zelf ook ondervonden en tijdens haar opleiding deed zij zelf ook opstellingen. Ze heeft aan haar moeder terug kunnen geven wat van haar was en haar kunnen vergeven. Toen pas kon Martine bij zichzelf laten indalen dat haar moeder haar best heeft gedaan en niet beter wist. Ze geeft aan dat je daadwerkelijk alles kunt opstellen, dus ook bijvoorbeeld bepaalde lichaamsdelen. Ook Lotte heeft ondervonden dat familieopstellingen veel inzicht geven in waarom dingen gaan zoals ze gaan. De opstelling met haar knie heeft haar doen inzien waar haar reuma klachten vandaan kwamen.

Lotte: “Het klinkt echt bizar: ik heb mijn knie opgesteld en ben ik gesprek gegaan met mijn knie.”

De schilden van de innerlijke familie

Martine werkt ook met ‘De schilden van de innerlijke familie’. Dit is een methode dat door Arienne Klijn is ontwikkeld. Deze methode gaat er vanuit dat wij allemaal beschikking hebben over een innerlijke familie, namelijk: de man, de vrouw, het meisje en het jongetje. Het zijn 4 clusters aan eigenschappen die ieder mens heeft.  Door jezelf te leren kennen door de clusters van eigenschappen, kun je jouw leven op een bepaalde manier sturen. 

Het meisje staat voor onschuld, absolute zachtheid en verwondering. Het jongetje staat voor levensenergie, spelen, rennen, fysiek sporten en leergierigheid. Met de eigenschappen van het meisje en het jongetje wordt men geboren. De innerlijke man en vrouw daar groeit men uit voort. De innerlijke vrouw is bedoeld om voor de kinderen te zorgen. Om een veilige bedding te bieden voor de innerlijke kinderen. Als dat op orde is, functioneer je als mens het beste.  De innerlijke man is uitvoerend en handelt op instructie van de innerlijke vrouw. De innerlijke man is absoluut nodig als je bijvoorbeeld een eigen onderneming wilt starten. Hij zorgt ervoor dat je jouw doel bereikt.

Martine “Ideeën komen vanuit het jongetje en je kunt vanuit het jongetje wel 100 verschillende ideeën hebben, maar als je innerlijke man niet meedoet, krijg je niets in de wereld.”

De innerlijke vrouw kan relativeren, verdriet dragen en verwerken. Zij staat voor zelfzorg, intuïtie en  zelfvertrouwen. Martine geeft aan dat de maatschappij tegenwoordig heel erg prestatiegericht is en dus heel veel mannen energie vereist. De innerlijke vrouw raakt hierdoor onderontwikkeld. Lotte vraagt hoe men meer vanuit de innerlijke vrouw kan leven. Martine antwoordt dat vooral zelfzorg heel belangrijk is voor de innerlijke vrouw. Lief zijn voor jezelf en je optrekken aan een andere sterke vrouw in jouw omgeving.

Martine “De innerlijke vrouw is er vooral voor om te dragen en zij is ervoor om te zorgen dat het meisje zeker genoeg is, ontspannen genoeg is om te doen wat er nodig is gedurende de dag” 

Je hebt uiteindelijk alle vier de archetypes nodig om goed te kunnen functioneren. Als je dat eenmaal ziet is het geweldig.

Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Martine horen? Hoe Martine haar eigen leven als  inspiratie ziet en hoe ze haar eigen ervaring en kennis inzet om andere mensen te helpen? Hoe ze gebruik maakt van familie opstellingen en praat over het belang van de innerlijke familie? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren!

Handige linkjes:

EigenWegDoelBewust

Linkjes Spotify en SoundCloud podcast 293:

 


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!