ere Ze was jurist, liep een pelgrimstocht en is nu outdoor coach! Insta Live met Mijke Vlasveld
Ze was jurist, liep een pelgrimstocht en is nu outdoor coach! Insta Live met Mijke Vlasveld

Ze was jurist, liep een pelgrimstocht en is nu outdoor coach! Insta Live met Mijke Vlasveld

Tijdens podcast 280 spreek ik live op Instagram met Mijke Vlasveld. Ze is juriste, maakte een carrière switch na het doen van een pelgrimstocht naar Rome en is nu outdoor life coach en vrijheidscoach.

“Ik coach voornamelijk mensen om uit hun hoofd te komen en meer in hun lijf, zodat ze ook meer gewoon hun eigen natuur kunnen gaan volgen en kunnen gaan zijn met behulp van de natuur in de natuur.” 

Carrière switch maken

Mijke studeerde rechten en ging vervolgens als jurist aan het werk. Ze deed dit omdat dit van haar werd verwacht. Ze kon goed leren en was de eerste in de familie die aan de universiteit ging studeren. Haar ouders waren super trots dat hun dochter rechten ging studeren.


Mijke: “Dit is wat hoort, dus dat doen we. Maar het voelde nooit goed.” 


Haar carrière switch was een samenloop van omstandigheden. Maar voordat ze uiteindelijk tot die beslissing kwam ging hier nog iets anders aan vooraf. Mijke en haar toenmalige vriend gingen naar de open dag van de landmacht. Zij moesten hun auto 8 kilometer verderop parkeren en tijdens de wandeling richting het event kwamen ze erachter dat het toch wel een mooie omgeving was.


Mijke: “Met lopen zie je gewoon zoveel meer van de omgeving, eigenlijk moeten we dat gewoon even een keer wat langer gaan doen.”


Na deze wandeling besloten ze een pelgrimstocht naar Rome te maken. Dat ging niet in een keer, maar geleidelijk na een paar wandelroutes in Nederland. Ze zochten een tocht waarbij ze 30 dagen konden wandelen en kwamen op de Pelgrimstocht naar Rome uit. Ze hadden 8 weken gepland en hebben uiteindelijk 6 weken gewandeld. Ze zijn tot aan Zwitserland gekomen omdat het daar wel heel duur werd en ze vonden het wel welletjes. Daarna hebben ze 1 week in Portugal aan het strand gelegen om bij te komen.

Doen wat echt bij je past

Mijke vertelt dat ze voorheen altijd fysieke klachten had. Tijdens en na de tocht had ze ineens nergens meer last van. Ze vertelde dit aan haar acupuncturist en hij vertelde haar:


Mijke: “Ja maar doe je wat echt bij jou hoort, in beweging zijn en buiten zijn en dan gaat je lijf optimaal werken. Op het moment dat je iets gaat doen waar je eigenlijk niet voor gebouwd bent, moet je lijf moeite doen.”


Het duurde nog 2 jaar voordat Mijke de knoop doorhakte en als outdoor life coach ging werken. Ze ging eerst nog een keer 6 weken wandelen nadat het uitging met haar relatie en haar vader kanker kreeg. Daarna wist ze dat het tijd was voor verandering. 


 Lotte: “Als je leert luisteren naar je lichaam, kan je daar zoveel informatie uit halen”


Klein beginnen

De mensen die bij Mijke komen hebben vaak een burn-out, hebben er één gehad of zitten er tegenaan. Vaak is het verhaal dat ze het allemaal wel hebben, maar ze zijn toch niet gelukkig. Ze houden vaak van buiten of willen meer naar buiten. Of ze willen de natuur meer gebruiken in hun leven en meer vrijheid ervaren. Lotte vraagt zich af hoe Mijke te werk gaat tijdens zo een coachsessie. Mijke legt uit dat ze vaak begint met een stiltewandeling om de mensen de tijd te geven om in het moment te komen. Daarna begint het gesprek. Onderweg kijkt ze wat nodig is en maakt ze gebruik van de natuur. Het kan zijn dat ze onderweg op een bankje gaan zitten of dat ze een meditatie gaan doen. 


Mijke: Als het niet superkoud is kan regen ook wel heel erg lekker zijn en kan het ook juist wel veel zeggen over de coachsessie waar ik mee bezig ben.”


Lotte vraagt welk advies Mijke heeft voor mensen die het moeilijk vinden om tijd te maken om naar buiten te gaan en te gaan wandelen. Mijke geeft aan dat als je toch iets meer naar buiten wilt, dat je dan klein kan beginnen. Bijvoorbeeld gelijk ’s morgens 5 minuten naar buiten gaan en om je heen kijken. Maar je kan ook tussendoor naar buiten gaan en bijvoorbeeld op blote voeten gaan staan en voelen. Wat je zelf fijn vindt. Je kan op een bankje zitten, of fietsen, of op het gras liggen en naar de lucht staren. Belangrijk is dat je terug in je lijf gaat en je hoofd even leegmaakt en verbinding maakt met de natuur en ook met jezelf.


Lotte: “Dus eigenlijk is de geruststellende mededeling: we hoeven niet allemaal naar Rome te lopen!” 


Mijke antwoordt dat het inderdaad niet allemaal meteen zo groot hoeft en dat we het onszelf niet zo moeilijk hoeven te maken. Dat geldt niet alleen voor wandelen, het geldt voor zoveel dingen.


Mijke: “Je hoeft geen grote verandering te maken om een wezenlijke verandering te maken.” 


 Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Mijke horen over het belang van doen wat echt bij je hoort en hoe je in de natuur dichter bij jezelf kunt komen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes

One true life


Linkjes Spotify & SounCloud, podcast 280

  


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!