ereJe hebt altijd een keuze! Insta live met Renate Lardenoij
Je hebt altijd een keuze! Insta live met Renate Lardenoij

Je hebt altijd een keuze! Insta live met Renate Lardenoij

In podcast 277 spreek ik met Renate Lardenoij. Het is een live gesprek op Instagram die ik met haar had over het maken van keuzes. Hoe de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt invloed hebben op je leven nu, maar dat je altijd weer nieuwe keuzes kunt maken.

 Renate: “Jij bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, dus neem ook verantwoordelijkheid voor die keuzes.”

Waar word je blij van?

Lotte en Renate praten over het feit dat het hebben van gevoel van humor heel belangrijk is, maar ook plezier hebben in wat je doet.

 Lotte: “Waar zit die joy, niet alleen zakelijk, maar überhaupt in je leven?”

Voor Renate geldt dat humor met stip op nummer 1 staat. Ze is graag bezig met mensen inspireren van uit een humoristische hoek. De dingen die ze vaak zegt zijn: “Ga leuke dingen doen. Waar word je blij van?” Zelf schildert ze weer sinds een tijdje en ze merkt dat ze hier wel heel bij van wordt. Ze geeft aan dat mensen vaak van zichzelf vinden dat ze niet creatief zijn, maar als je jezelf ervoor openstelt kan het heel veel geven. Lotte kan dit beamen en vult aan met het feit dat creativiteit niet alleen tekenen of knutselen is. Zij kan haar creativiteit kwijt in het organiseren van events.

Ik doe het gewoon!

Renate vertelt dat ze het best spannend vond om op live op Instagram te gaan.

 Renate “Toen kwam jouw oproep en toen dacht ik: f*ck it! Ik doe het gewoon, ik ga er gewoon voor!”

Renate heeft lang nagedacht over haar doelgroep en sinds een half jaar is het duidelijk. Ze wil vrouwen inspireren. 23 jaar geleden begon ze zelf als docent in het basisonderwijs. De keuze om PABO te gaan doen was gebaseerd op het feit dat anderen tegen haar zeiden dat ze zo leuk met kinderen was. Ze kwam in die tijd al veel vrouwen tegen die net als Renate zelf, zichzelf wegcijferden, altijd voor iemand anders klaarstonden en weinig zelfvertrouwen hadden.

 Renate: “Er zijn ook superveel vrouwen die echt mega powerful en krachtig zijn en ook mijn inspiratiebron zijn, maar zelfs die vrouwen hebben hun demoontjes.”

Ze realiseerde zich dat ze vrouwen net als zij wilde inspireren om gewoon echt voor zichzelf te gaan met humor, fun en zelfvertrouwen en vooral veel liefde.

Renate: “Ik ben mijn eigen ideale klant van 5 jaar geleden!"

Wie zit er nou op mij te wachten?

Wie zit er nou op mij te wachten? Dit is een veel gestelde vraag is. Het advies van Renate is: kijk naar de mensen die een stukje verder staan, maar er zijn ook mensen die weer iets minder ervaring hebben dan jij. Deze mensen kan jij weer inspireren.  Lotte geeft samen met Paula Dillema de training straalangst. Ze geeft aan dat we beter hebben geleerd om te gaan met falen, dan met stralen.

Lotte: “Als jij jouw bedrijf opstart, is het makkelijker om het te laten ‘falen’ dan om het echt een groot succes te laten worden, om jouw plek helemaal in te pakken, te stralen en te gaan staan voor wat je daadwerkelijk te doen hebt.”

 Renate kan het beamen. Tijdens haar eigen workshop ziet ze dat de vrouwen ’s morgens een beetje schuchter en onzeker binnenkomen en na de 1-daagse weer met veel inspiratie naar huis gaan.

Je hoeft het niet alleen te doen

Renate benadrukt dat het heel belangrijk is om gelijkgestemde mensen in jouw omgeving te hebben want die hebben invloed op jouw gemoedstoestand.

Renate: “Wat het allerbelangrijkste is, is dat je blij bent met jezelf, want jij bent degene die dus echt wel je hele leven meeloopt. Je zult het je hele leven met jezelf moeten doen.”

Voor Renate was het kantelpunt het overlijden van haar moeder. Tot die tijd was ze vooral bezig met het pleasen van anderen en hechtte ze veel waarde aan de mening van anderen. Het overlijden van haar moeder deed haar opeens beseffen dat het in 1x voorbij kan zijn. Ze vroeg zich af wat ze wilde in haar leven en wat ze zelf nog wilde doen. Daar begon de reis naar wat ze nu doet. Ze heeft hierbij hulp gezocht in de vorm van coaching en therapie.

Renate: “Je hoeft het niet alleen te doen.”

Lotte vertelt over het boek ‘The big five for life’ van John P. Strelecky waarin hij praat over het museum van je leven.

 Lotte: “Als jij op de laatste dag van je leven de mensen zou mogen rondleiden door jouw museum, wat voor schilderijen zou je daar dan zien hangen en hoe groot zijn ze?”

Lotte vertelt hoe zij als meisje van 16 jaar die op hoog niveau volleybal speelde en de diagnose reuma kreeg. Haar wereld instortte in elkaar. 10 jaar later besloot ze dat het tijd was om uit haar slachtofferrol te stappen en los te komen van haar ziekte. Dit deed ze met behulp van coaching van Kim Munnekom en door het doen van familieopstellingen.

 Lotte: “Je kan nu een andere keuze maken en met zachtheid kijken naar hoe je het tot nu toe hebt gedaan.”

Haar bedrijf is ontstaan vanuit haar eigen verhaal en nu werkt zij met ondernemers die zelf ook zijn gestart vanuit hun persoonlijke ervaring en hulp vragen bij het goed onder woorden brengen van hun verhaal op een wijze dat het ondersteunend is voor de mensen die hen volgen of die hun klant worden. Het gesprek eindigt met een mooi compliment voor Lotte.

 Renate: “Jij bent ook een inspiratie voor mij!”

 Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Renate horen? Welke keuzes zij zelf hebben gemaakt? Welke hulp zij bij hun eigen zoektocht hebben gezocht en hoe zij hun ervaringen uit het verleden hebben ingezet voor het werk dat ze nu doen? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren.

Handige linkjes

Renate Prettig in Balans

Straalangst

Linkjes Spotify & SoundCloud podcast 277


Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!