ere Er werd verteld dat ik nooit meer topsport kon doen - Olympisch Beachvolleybalster Sanne Keizer (afl. #295)
#295 Er werd verteld dat ik nooit meer topsport kon doen - Olympisch Beachvolleybalster Sanne Keizer

#295 Er werd verteld dat ik nooit meer topsport kon doen - Olympisch Beachvolleybalster Sanne Keizer

In deze aflevering gaat Lotte in gesprek met Olympisch Beachvolleybalster en tweevoudig Europees Kampioene Sanne Keizer. Sanne heeft een eigen bedrijf ‘Kracht Boutique Keizer’ waar ze weerbaarheidstrainingen geeft en extern vertrouwenspersoon is.  Ze begon haar carrière meer dan twintig jaar geleden als professioneel beachvolleybalster. Op 16-jarige leeftijd werd ze wereldkampioen

“Na een carrière van tweeëntwintig jaar topsport heb ik eind 2021 echt definitief mijn bikini aan de wilgen gehangen.”


Lange topsport carrière met onderbreking

De inspiratie van Sanne is het leven zelf. Het heeft haar gemaakt tot wie zij nu is. Ze is getrouwd, moeder van een tweeling en een ex beachvolleybal speelster. Ze speelde jarenlang op topniveau en sleepte daarmee verschillende titels in de wacht. Tijdens haar carrière als topsporter behaalde ze haar Bachelor Commerciële Economie.

“Totaal niet mijn ding, maar het was het papiertje wat je als topsporter heel graag wilde hebben want je zou maar je enkel breken of er zou maar iets gebeuren.”

Uiteindelijk haalde Sanne haar Master en werkte zes jaar bij de politie als recherche kundige. Dit was in de tijd dat ze voor de eerste keer stopte met topsport omdat ze meer stabiliteit zocht en een gezin wilde stichten.

 Zes jaar later lonkte het beachvolleybal weer en ze pakte de bal weer op om op topniveau te spelen. Met dank aan twitter, waar een als grap bedoelde tweet, over het herstellen na haar zwangerschap #roadtotokyo, veel los maakte. Ze bereikte met haar nieuwe partner Madelein Meppelink de Olympische Spelen in 2020.


Eerste aanraking met beachvolleybal

Als kind wilde Sanne altijd de beste zijn in alles wat ze deed. Ze was als 11 jarig meisje topscoorder van haar volleybalteam en haar droom was om in het Nederlands team te spelen. Na een wedstrijd kwam een beachvolleybal trainer naar haar toe. Hij zei dat ze een goede beachvolleybalster zou zijn omdat ze allround volleybalster was.


"Daar begon mijn avontuur. Dat was mijn eerste aanraking met beachvolleybal."


In die tijd was er alleen een Nederlands team in Aalsmeer, dit was de enige locatie in Nederland met een verwarmde zandbak waar je ook in de winter kon trainen. Dat was voor Sanne aan de andere kant van het land en haar ouders moesten haar daar brengen. Het was heel pittig, maar het idee van buiten spelen vond ze wel gaaf omdat ze toen al beginnende klachten had waardoor ze het bij het in zalen spelen soms benauwd kreeg.

Tijdens een talentenprogramma in Dwingeloo maakte Sanne tijdens de jeugdopleiding kennis met de beachvolleybal technieken: “Al heel snel merkte ik ook daar dat het talent toch wel gewoon aanwezig was. Het gaat dan net even wat makkelijker. De één moet wel honderd keer een oefening doen om het onder de knie te krijgen en ik moest vooral één keer zien hoe het moest en dan een paar keer oefenen en dat zat het erin.” 

Als snel werd ze uitgenodigd voor internationale jeugdtoernooien. Een van de eerste toernooien was de Wereld Kampioenschap onder de 18 jaar toen ze 16 jaar oud was en die wonnen ze. Haar vader heeft het moment op video vastgelegd: “Het zijn echt oude video opnames met een oude camera met mijn vader die juichend de film maakt en daarmee de camera op een neer schiet en meer dan de helft vergeet te filmen omdat hij zo enthousiast was, dus het geluid was alleen al fantastisch”

 

Onverklaarbare hartklachten en krampen

Vanaf haar vijftiende jaar begint Sanne gezondheidsklachten te krijgen. Ze kreeg het benauwd en haar hartslag ging omhoog. In het begin gebeurde dit sporadisch, maar deze klachten speelden steeds vaker op. Daarbij kreeg ze vooral last van krampen in haar kuiten.


“Het werd steeds erger en aan het einde gebeurde het bijna dagelijks dat mijn hart op hol sloeg.”


Het waren onverklaarbare klachten en dat vond Sanne beangstigend. Ze kreeg steeds vaker krampen in haar hele lijf. Het vervelende was dat haar gezondheidsproblemen niet werden erkend. Tot David di Tomasso, een bekende voetballer, overleed aan een hartafwijking op het veld. Dit was een wake up call.


“Ik besloot: ik ga niet meer sporten tot ik weet wat het is.”


Vanaf dat moment intensiveert ze de zoektocht naar haar gezondheidsproblemen. Ze vindt in Papendal een fantastische cardioloog en Sanne komt snel op de hartbewaking in Nijmegen terecht waar het probleem werd achterhaald. Daarna wordt ze geopereerd. Gelukkig zijn de klachten hierna nooit meer terug gekomen.


“Het mooie is het moment dat je gezond verklaard wordt, je mag het ziekenhuis uit, maar toen begon voor mij eigenlijk de mentale ellende.”


 Leren leven met een nieuw hart valt mentaal zwaar. Sanne leeft in angst en moet zichzelf opnieuw uitvinden. Ze ging het ziekenhuis in met de mededeling nooit meer topsport te kunnen bedrijven en wellicht met een pacemaker te moeten leven. Dit bleek achteraf anders te zijn, maar het heeft wel impact gemaakt: “Ik moest echt letterlijk mijn lijf opnieuw leren kennen.” 


Ambassadeur Stichting Hartekind

Waar Sanne moeite mee had was de vraag bij elk interview hoe het nu met haar hart ging. Ze was geopereerd en klachtenvrij, maar werd constant terug geworpen naar de nare periode van ziekte. Steeds vaker ging ze spreken over leven met een blessure in de topsport. 

Naar mate ze er meer over sprak, kon ze het steeds beter zelf een plek geven: “Het probleem met mijn hart heeft mij wel heel veel gegeven qua doorzettingsvermogen, maar ook wel qua zelfkennis. Vertrouwen is heel erg belangrijk in mijn leven geworden.”

 Inmiddels is ze vijftien jaar ambassadeur van Stichting Hartekind. In de tijd dat ze gevraagd werd, was het nog een opgroeiende stichting. Ze kreeg de kans haar verhaal te vertellen aan kinderen met een aangeboren hartafwijking en hen perspectief te geven over het leven met een hart probleem.


Olympische Spelen, Europees Kampioenschappen en Wereld Kampioenschappen

In haar tijd als volwassen topsporter was Sanne twee keer Europees Kampioen en deed ze twee keer mee met de Olympische Spelen. Ze vond het een eer om mee te mogen doen met de Olympische Spelen en mocht Nederland vertegenwoordigen in 2012 in Londen en in 2020 in Tokyo: “Van de eerste keer kan ik zeggen: dat was echt wel de Olympische Spelen zoals je hem verwacht dat ie is! Heel de stad ging leven daar, van het Olympisch dorp tot aan het stadion. Het was één grote attractie en reis.”

 De eerste wedstrijd van de Olympische Spelen in Londen zal ze nooit meer vergeten. Ze traden een vol stadion binnen en ze besefte dat ze dit moment bewust in zich moest opnemen om het daarna los te laten om te kunnen presteren.

 De moeilijkste toernooien zijn toch wel de Europese Kampioenschappen en Wereld Kampioenschappen, want daar doet iedereen aan mee en bij de Olympische Spelen doen maar een aantal teams per land mee. De eerste keer dat ze Europees Kampioen werd was in 2011 met Marleen van Iersel in Scheveningen.


“De tweede keer was in 2018, na mijn comeback als moeder en dat was denk ik de mooiste wedstrijd van mijn leven.”


Sanne koos er voor om haar topsport carrière weer op te pakken na de geboorte van haar tweeling. Daarvoor moest ze regelmatig van huis weg. Dit EK was het moment dat zij met haar kinderen kon delen waarvoor ze dit deed en waarom ze vaak weg was.


Topsport carrière 2.0

In deze tijd speelt Sanne met partner Madelein Meppelink. Qua persoonlijkheid en lifestyle zijn ze elkaars tegenpolen. Ze moesten leren hoe ze samen hun doel konden bereiken en leerden elkaar steeds beter kennen en begrijpen. Vertrouwen in elkaar en het feit dat ze beiden met de beste intentie hun doel wilden bereiken, zorgde ervaar dat ze op elkaar ingespeeld raakten: “Topsport carrière 2.0 daar komt de meeste kennis van mij vandaan en dat heeft deels ook wel te maken met het feit dat ik wat ouder ben, dat ik moeder ben, beter kan relativeren over wat winst en verlies nou eigenlijk is en hoe je ergens komt. De mooiste les die ik kan meenemen is dat je leert genieten van de weg daar naartoe. Er is een doel, maar het belangrijkste is het proces daar naartoe. In het proces wegblijven van het doel maakt dat je uiteindelijk het doel behaalt.”

In het eerste deel van haar carrière leefde Sanne vanuit haar koffer. Ze kreeg steeds meer de wens om iets op te bouwen en te settelen. Ze miste een basis: “Doordat ik die break heb gehad van een aantal jaren werken, moeder worden, een huis kopen, stabiliteit bouwen en ben getrouwd, had ik heel veel rust in mijn tweede carrière. Omdat ik dat allemaal had.”


Topsport na zwangerschap

Sanne was nooit van plan om als moeder weer terug te keren naar de topsport. Ze had een leuke baan en de stabiliteit waar ze naar verlangde. Na haar zwangerschap ging ze de sportschool in om weer in vorm te komen en plaatste een tweet met de hashtag #roadtotokyo 2020. Ze kreeg hier vervolgens zoveel reacties op dat ze zich moest verantwoorden dat het slechts een grap was. 

De toenmalige bondscoach belde haar uiteindelijk op: “Als jij fit wilt worden en als jij enigszins kan bewegen op zand, ben je nog steeds een goede volleyballer, wil je dan met ons meetrainen? Kan jij fit worden, dan hebben wij een extra speler.” 

En zo begon haar 2.0 carrière. Er kwam een belangrijk internationaal toernooi en de partner van Meppelink was geblesseerd. Intussen werd Sanne steeds beter en werd gevraagd om in te vallen op het toernooi. Uiteindelijk werden ze vijfde.


"Ik sta hier gewoon als moeder van een tweeling, die nog geen 1 jaar is!"


Toen kwam het moment dat de partner van Madelein definitief moest stoppen vanwege een blessure. Sanne werkte bij de politie en had daar een carrière opgebouwd, ze was ook moeder en kon dat niet meer combineren. Toen de bondscoach vroeg of het een optie was om te stoppen bij de politie, merkte ze dat ze er voor open stond. Ze gaf aan dat ze alleen terug zou komen als dat met de beste blokker van Nederland zou zijn. 

Toen Madelein voor haar als partner koos dacht Sanne: “Shit, nu moet ik ontslag nemen. Het was een lastige beslissing, maar ik viel steeds terug op: volg je hart, en ik had nog steeds de passie om de beste sporter van de wereld te worden. Toen ik moeder werd, dacht ik niet dat het kon, maar ik voelde gewoon dat mijn lijf fitter was dan ooit en dat ik het gewoon aankon.” 

De man van Sanne zit in dezelfde beachvolleybal wereld en was ook veel op reis, dus eerst moest alles thuis goed georganiseerd worden in verband met de kinderen: “Ik hoop ook voor mijn kinderen een inspiratie en voorbeeld te zijn dat zij later ook gewoon echt hun hart volgen ondanks dat het misschien niet altijd strookt met het ‘normaal’.” 


Leven na topsport

Het leven na topsport bevalt goed. De keuze om niet terug te gaan naar de politie was snel gemaakt want Sanne wilde thuis een stabiele factor zijn. Maar de kids werden groter en gingen “ineens” naar school. Hierdoor hield ze veel tijd over: “Ik moet iets nuttigs doen en vooral iets maatschappelijk nuttigs.”

Ze besloot de opleiding tot vertrouwenspersoon te gaan doen en startte daarna haar eigen bedrijf ‘Kracht Boutique Keizer’ op waarmee ze in te huren is als extern vertrouwenspersoon voor organisaties. Ze zet zich in voor een veilig werk klimaat. Vanuit haar ervaring kan zij de vertaling maken van topsport naar het bedrijfsleven. Daarnaast geeft ze trainingen open en veilige communicatie en geeft ze workshops samen met Vera Koenen over een positief en veilig sportklimaat.

Ondernemerschap heeft Sanne geleerd dat elke werkvloer anders is en dat ze continue flexibel moet zijn en zich aan moet passen om aan de vraag te kunnen beantwoorden. Ze blijft continue leren en ontwikkelen en vindt het belangrijk in balans te blijven. Haar advies aan sporters die, al dan niet tijdelijk, moeten stoppen met de sport is:


“Spreek je uit. Elk lastig moment, ga erover in gesprek met diegene die jou energie geeft, iemand die dichtbij jou staat en ga het vooral niet wegstoppen. Dat is denk ik het allerbelangrijkste. Zorg dat jouw ervaring ook gedeeld wordt en weet dat er mensen op zitten te wachten. Jij doet ertoe!”



Wil je het hele gesprek tussen Lotte en Sanne Keizer horen? Hoe haar carrière in de topsport startte? Hoe ze na een aantal jaren koos voor een carrière bij de politie? Hoe ze vervolgens toch weer voor de topsport ging om haar bikini uiteindelijk aan de wilgen te hangen en haar ervaringen als topsporter nu in haar eigen bedrijf toepast? Luister dan naar de podcast en laat je inspireren!


Luister via SoundCloud


 Luister via Spotify

Over de schrijver
Community voor en door (voormalig sporters). Je sportdroom had je uitgestippeld. Misschien is het zelfs realiteit geworden. Maar van de een op de andere dag hoor je er niet meer bij. Noodgedwongen omdat je een blessure kreeg, ziek werd of niet meer geselecteerd. Word lid van onze community, je staat er niet alleen voor!
Reactie plaatsen

Zoek een blog / podcast op naam of onderwerp

We hebben maar liefst 290 podcasts online staan!